32

Прокуратурата ще проверява резултатите от вота за съветници в Пазарджик

В част от секциите са установени съществени нарушения, тепърва ще се установява има ли документно престъпление

Районната прокуратура в Пазарджик ще проверява част от резултатите от местните избори за общински съветници в Пазарджик. Това стана ясно след последното заседание по делото, заведено от ИТН и кандидатите Бойка Маринска, Стоян Траянов и Антон Николов в Административния съд.

Редица нарушения са били установени от вещи лица, назначени да извършат съдебно-технически експертизи. Те са констатирали, че в чувала, съдържащ изборните книжа от секция № 131900164, липсва пакетът с действителни хартиени бюлетини за кандидатски листи – бюлетините за кандидатите за общински съветници. Установено е още, че в два протокола на СИК - в избирателна секция №№ 131900057 и 131900162 - са отразени като недействителни съответно 54 и 66 гласа вместо като действителни такива. Именно за тези нарушения е сезирана Районната прокуратура с цел проверка за евентуално извършено документно престъпление от членовете на трите секции.

Жалбоподателите настояват да се отмени решението на Общинската избирателна комисия за избор на съветници, тъй като от представените експертизи изборните резултати са такива, че променят действителния вот на избирателя и следва да бъдат пренаредени квотите в Общинския съвет на база представените експертизи. Всички тези пренареждания и допуснати нарушения са пороци от същността на съществените, които водят до опорочаване на целия изборен процес, аргументира се един от адвокатите. Според него, на база на допуснатите пороци в изборното производство, решението на ОИК се явява взето на база непреодолими съществени пороци и като такова следва да бъде обявен изборът като недействителен.

По делото е било извършено повторно преброяване на бюлетините в общо 52 секции. В първите 37 са открити груби нарушения, включително и около 300 липсващи бюлетини. В други 15 не са открити съществени нарушения, но в една от тях са установени 77 действителни гласа за един и същи кандидат, вписани като невалидни. при друг се явява разлика от 17 гласа, които не са записани за него като преференции.

Съдът даде възможност на страните да представят писмени бележки до днес и обяви, че ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?