Следвайте ни

Прокуратурата и РИОСВ проверяват Велинград за боклука

viber icon

Окръжната прокуратура в Пазарджик и РИОСВ са започнали проверки във Велинград след репортажа на БТВ, от който се вижда как камион изсипва на незаконно сметище цели контейнери с отпадъци. За момента е сигурно, че ще има глоба за кмета на града Костадин Коев. 

„Още в понеделник се самосезирахме по репортажа на телевизията, съобщи окръжният прокурор Васил Малинов. Тече проверка, образувана е преписка за евентуално престъпление по чл. 352 от Наказателния кодекс. Текстът казва, че който замърси природата или водоизточници или допусне това и ги направи опасни за хора, животни и растения, се наказва с глоба от 1 до 5 години лишаване от свобода и с глоба от 5000 до 30 000 лева. Проверката би трябвало да приключи в двумесечен срок“.

Прокурор Малинов обаче признава, че не са много наказаните с ефективни присъди по този текст, а за Пазарджик не си спомня да е имало такива в последните години.

„Веднага след репортажа направихме проверка и установихме, че на мястото има незаконно сметище с площ около 3 декара, съобщи директорът на РИОСВ Костадин Гешев. Има и доста камари, което говори, че там са изсипвани цели контейнери. Дадено е предписание всичко да се изчисти и да не се допуска образуването на ново сметище. Ще проследим и къде ще отидат натрупаните отпадъци. Кметът ще понесе лична санкция, която е от 3000 до 10 000 лева. Негово задължение е както да организира, така и да контролира сметосъбирането и извозването, така че в неговите правомощия пък е да санкционира фирмата концесионер“.

Костадин Гешев обясни, че в Екоинспекцията не са получавали сигнали за незаконното сметище, макар да е очевидно, че проблемът е от години, нямат и информация за други отпадъци по поречието на Чепинска река. Той е увери, че с колегите му са в готовност да реагират на всеки официално подаден сигнал и да направят необходимото според конкретната ситуация. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Тони

Тони

27.01.2021 | 23:27

Чепинска река е зарита с пластмасови отпадъци. Кмета кон с кепенци ли е, не гледа ли като пътува до Пазарджик, че на места водата не се вижда от пластмасови отпадъци или той носа от Велинград навън не си показва?

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай