Проектът "Мария" вдъхнови арт конкурс

Фондация „Арт Ангел”, с официалната подкрепа на Община Пазарджик, стартира национален конкурс за рисунка с награден фонд 1000 лв. Наградният фонд ще са три „Социални чека“, 1-во място 500 лв., 2-ро място 300 лв. и 3-то място 200 лв., които да бъдат използвани за всички належащи нужди на дома, който е спечелил. Талантливите пазарджишки творци и учители Светозара и Марин Кузеви са в журито на конкурса. Конкурсът ще се проведе в рамките на Национална мрежа за децата, която включва 150 дома за временно настаняване на малолетни и непълнолетни деца от цялата страна. Национална мрежа за децата е обединение на граждански организации и съмишленици, работещи с и за деца и семейства в цялата страна с цел насърчаването, защитата и спазването на правата на детето са част от ключовите принципи. Във всички действия Мрежата се ръководи от Конвенцията на ООН за правата на детето.

Илиян Кузманов, основател на Фондация „Арт Ангел”, си е поставил амбициозната задача да демонстрира, че обществото ни е способно на морални и етични избори, дори по време на пандемия. Той е убеден, че имаме нужда от нови, финансово независими играчи в сферата на социалните услуги, които не само да не обременяват бюджета, но и да наемат хора, плащат данъци, инвестират, продават в чужбина. Според него това е и начинът за справяне с проблемите, които имаме в институциите. До този момент Кузманов, който има успешен бизнес в Англия, казва, че е инвестирал над 80 000 лв. в социaлни инициативи и развитието на социaлен бизнес, издържан в най-добрите традиции. Илиян стои зад най-успешната българска социaлна бизнес инициатива зад граница, проекта Езо в Лондон, Обединеното Кралство. 

Историята зад Проекта „Мария” е не по-малко екстравагнатна, но определено Илиян също не се вмества в стереотипните рамки. Той е част от Фондация "Арт Ангел", която се бори с нетрадициони средства (изкуство и бизнес) против насилието над жените, човешките права, правото на покрив и убежище. Проектът може да се нарече с една дума - „парадоксално“, която използва Диана Янкулова, по Радио „Хоризонт” в предаването „12+3” в навечерието на Коледа, след като калугеровчани отварят сърцата и домовете си за една мюсюлманка в беда. И това се случва в момент, когато имаме исторята за училището в пернишкото село Калище, отказало да приеме деца на бежанци в клас и историята на изгонването на сирийските бежанци от село Розово, в този момент калугеровци спасиха чужденка, изпаднала в беда. Над 120 човека от България и чужбина се включиха в конкурса за коледни разкази на Фондация „Арт Ангел", който бе вдъхновен от историята на мюсюлманката-латвийка Мария.

„Това село и историята за Мария ни накараха да се замислим, къде в края на краищата започват универсалните човешки права? Не е ли в малките места, близко до вкъщи - толкова близко и толкова малки, че те не могат да бъдат видени на никоя карта… Докато тези човешки права нямат смисъл там, те нямат смисъл никъде другаде. Докато ние не сме заинтересовани да ги има около семейния огън, семейната трапеза, няма смисъл да гледаме за тях, където и да е другаде, казва Илиян. В крайна сметка - важни ли са идеите и доколко са важни традициите? Нужно ли ни е общество с изконни принципи и идеали, и общество, съблюдаващо само обредните функции на един празник? Могат ли идеите да мотивират поведението ни? Понятията за равенство, свещеният човешки живот, индивидуализмът, свободната воля, свободата? С всичките тези провокативни въпроси, с огромния брой хора от цял свят, които започнаха да пишат за Коледа, с децата, които започнаха да рисуват за Мария се роди „Проектът "Мария", за да не остане поредната история, а да напомня колко е важно да сме хора, да не се страхуваме в лицето на опасността, да бъдем с лична инициатива… Ние не приемаме, че нашето общество е ксенофобско, културно и цивилизационно изостанало. Ние не приемаме, че хората в нашето общество са неспособни на морални и етични постъпки. 

„Проектът „Мария” ще говори високо в медиите и социалните мрежи за обхвата на социалната система, за социалните услуги, за временните решения, за лимита на действие на служителите, за безхаберието, незаинтерасоваността, за престъпността, за корупционните практики, които са пропили нашето общество, за това да не си затваряме очите, за това какво означава активни граждани, обещават инициаторите на проекта. За това, че в едно развито съвременно общество, базирано на либерално-демократичните фундаменти не може да се разчита само на държавно финансиране за преодоляването на социалните проблеми. За това, че най-важният елемент е критичното гражданско общество, гражданинът, индивидът, изпълнен с лична инициатива, с критично мислене, с морални и етични ориентири. За това че социалният бизнес, воден от личност с отговорности и идеали, а не институции, зад които да се крием е едно от решенията.”

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?