Следвайте ни

Проект подкрепя хора с увреждания и семействата им

viber icon

В края на месеца ще приключи изпълнението на проект „Мобилен екип за активно социално трудово посредничество“ на Сдружение „Център за обучение и услуги“. Основната му цел е да се създадат предпоставки за активно социално включване на пазара на труда на хора с увреждания и лица, полагащи грижи за деца в риск или с увреждане, живеещи на територията на общините Пазарджик и Пещера

В рамките на проекта се работи общо с 43-ма души: 22 лица от целевата група, хора с увреждания, 13 деца в риск или с увреждане и 8 души, полагащи грижа за деца в риск или с увреждане. Те са от Пазарджик, Пещера и селата Радилово, Капитан Димитриево и Главиница. На потребителите е предоставено здравно консултиране, психо-социално консултиране, медицинска рехабилитация и включване в групови програми. 

Всички потребители преминаха през индивидуална мотивационна подкрепа и групов мотивационен тренинг за повишаване на мотивацията за търсене и започване на работа, както и за преодоляване на социалната изолация. Част от тях преминаха и през обучение за придобиване  на компютърна грамотност. С по-възрастните работиха кариерни консултанти, чиято цел бе да направят индивидуален профил на всеки потребител и съвместно да решат за каква работа е подходящ.

В рамките на проекта бе създадена и онлайн платформа за улесняване достъпа на потребителите до социални, здравни и административни услуги. Платформата съдържа контактна информация за социалните услуги, предоставяни в Пещера и Пазарджик, линкове за улеснен достъп до Общинските администрации, НАП, НОИ и МВР за подаване на електронни документи, както и обявените свободни работни места в Пещера и Пазарджик. 

Бизнес консултант проведе проучване за нагласите на бизнеса за наемане на целевите групи. Проведоха се и две срещи с анкетираните работодатели. 

Провеждането на информационни дни в Пещера и Пазарджик се отмени поради усложнената обстановка. 

 

                                                                                                                                                                                                                                       Мария Чешмеджиева

                                                                                  Управител на социалната услуга

                                                                                  „Мобилен екип за АСТП“

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?