32

Проект на община Ракитово отново е класиран в челната тройка

Община Ракитово добавя още един проект, който е одобрен и ще бъде финансиран, и изпълнен на територията на трите населени места в общината.

Спечеленият проект "Подновяване, подобряване и модернизиране на системите за външно изкуствено осветление на територията на община Ракитово" касае цялостно модернизиране на уличното осветление.

Екип на общината работи по подготовката на проекта от пролетта и за целта извърши цялостно обследване на уличното осветление, включително и чрез дрон в трите населени места, за да изготви техническия проект.

Финасирането е по Националния план за възстановяване и устойчивост, а срокът за изпълнение - 15 месеца.

Община Ракитово е класирана в челната тройка от 82 български общини. Проектът предвижда подмяната на 1456 единични рогатки, над 2000 улични лампи и 270 паркови лампи. Ще заработи система за мониторинг на уличното LED осветление. Ще бъдат монтирани три фотоволтаични системи по 10 кВ - по една за всяко населено място, което ще позволи най-малко 30% намаление на разходите.

Съществуващите улични осветителни тела в населените места на община Ракитово са остарели и съществуващото улично осветление е енергийно неефективно и се използват газоразрядни източници на светлина. Предвижда се във всяко населено място да се изгради хибридна автономна електроцентрала за собствени нужди, свързана в паралел с електроразпределителната мрежа. Процесът на управление и съхранение на излишъка в батерийното стопанство ще е автоматизиран.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?