Следвайте ни

Продаваните имоти на Областната болница не се ползват от години

viber icon

Обявените за продан имоти на Областната болница не са ползвани с години, в лошо състояние са и към момента носят само излишни разходи на дружеството, не са нужни. Това съобщи изпълнителният директор на здравното заведение д-р Красимир Темнилов по повод проявения интерес към темата.

Решението и процедурата се водят от Министерството на здравеопазването като принципал – негови са 79% от акциите, обясни изпълнителният директор. Останалите в различно съотношение са на общините в региона, като най-голям дял има Пазарджишка община, а най-младата община Сърница не е акционер. От министерството ще преценят и за какво да се ползват средствата след реализирана сделка. 

Припряната процедура с търсене на оценители била продиктувана от задължителни срокове за окомплектоване на документацията за имотите, която трябва да бъде представена на Общото събрание на акционерите, насрочено за май. Самата продажба пък само се предлагала от болницата, но се гласувала от акционерите и минавала през контрола на Агенцията за публични предприятия (бивша – за приватизация).

Единият имот е бивша кухня и столова. Там в по-добри времена са се хранели около 1800 човека, поддържана е и социална кухня. От 1995 година обаче не функционира, а храна се доставя на кетъринг и това е по-изгодно за дружеството. По памет д-р Темнилов допълни, че закуска, обяд и вечеря излизат малко над 2,70 лева. 

„Виждате в какъв окаян вид е. От 25 години за имота се плащат данъци, грижим се да го пазим, за да не влязат външни лица и да станат нежелани инциденти, за които също носим отговорност. Застраховаме го - това е задължително. Така този имот е не само неефективен, а ни носи големи разходи, нанася косвени вреди на дружеството“.

През годините назад са правени опити да се намери наемател, но кандидатите пресметнали, че не е икономически разумно да се вложат толкова много инвестиции в сградата.

За продан е нарочена и бившата Детска клиника. Тя също е в много лошо състояние, след като над 10 години не се ползва и също като столовата трупа разходи. През май миналата година е имало намерения отделението да се продаде, но акционерите решили да се въздържат и изискали допълнителна обосновка. Сградата е опасна и дори има предписание. Не стана ясно как е допуснато тя да придобие настоящия си зловещ вид – липсващи дограми и рушащи се стени. Имотът там включва земя и сгради. Имало и идея да се намери инвеститор, който да издигне жилищен комплекс, а част от апартаментите да предостави на болницата като ведомствени и те да бъдат отдавани на пътуващи медицински специалисти.

Последният имот е бивша пералня, тя също не функционира повече от 10 години, защото се ползва услуга от външна фирма. Състоянието й също е занемарено и тъй като не е нужна на болницата, вероятно ще й се търси нов стопанин.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Пациент

13.03.2020 | 15:39

Храната в МБАЛ Пазарджик чрез"кетъринг"" се доставя от София!!?? Чиста ПОМИЯ!!!

Отговори
2 0

Друг пациент

13.03.2020 | 15:42

Срам и позор!!

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?