Следвайте ни

Пробив: И в Пазарджик правят безплатни PCR тестове

viber icon

Провеждането на безплатни PCR тестове с направления(електронни и хартиени) от личните лекари най-после се оказа мисия възможна и в Пазарджик.

От днес лабораторията „Рамус” възобнови домашните посещения за вземане на проби, като даде алтернативен вариант на доскоро само платената услуга от 110 лв.

Сега, ако имате направление ще платите на лабораторията единствено за посещението в дома ви, което е тарифирано с 30 лв.

Останалата сума на услугата се поема от Здравната каса. 

Другото място в Пазарджик, в което се правят PSR тестове е лабораторията на МБАЛ „Здраве”, всеки ден между 13 и 15 часа. Там цената е 150 лв., но засега не работят с направления от джипитата, тъй като все още нямат сключен договор със Здравната каса. 

От болнични заведения в Пазарджик споделиха, че за да сключат контракт със Здравната каса за извършване на PCR с направление, трябва да разполагат със скъпа техника, определени помещения, както и да отговарят на критерий за брой специалисти, което за момента няма как да се организира.  

От тази седмица личните лекари в цялата страна, включително в Пазарджик, издават направления за PCR тестове. Местни джипита обаче споделят, че някои болни просто предпочитат платените антигенни тестове, които се правят в болниците в Пазарджик или се закупуват от аптечната мрежа.

Те обаче не са вход за болница, ако на по-късен етап положителния за COVID пациент получи усложнение и се нуждае от специализирано лечение в здравно заведение. 

 

Димитър Комсийски

Димитър Комсийски

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Димитър Комсийски е магистър по икономика в УНСС. Завършил е висшето си образование през 2000 г. Той е най-дългогодишният журналист на „Пазарджишка Марица”. Работи в екипа на вестника от неговото създаване и до момента, вече над 15 години. .   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?