Следвайте ни

Природозащитници скочиха срещу лов на диви прасета в капани

viber icon

Спонтанен протест се проведе в понеделник сутринта в центъра на Дорково. В митинга се включиха около 100 души, повечето ловци. Повод за недоволството станаха клипове, заснети от жител на селото, които показват как шофьор превозва уловено в капан диво прасе. Авджиите смятат, че свинете се пленяват незаконно от гората, за да се пускат в частно ловно стопанство, собственост на пловдивския предприемач Здравко Линкин. Негов представител опонира, че това са част от мерките за борба с африканската чума.

В демонстрацията се включиха членове на ловните дружинки от няколко села в Пазарджишка, Пещерска, Септемврийска и Ракитовска община, част от чиито територии попадат в местността Къркария. Там са заснети видеата, разпалили напрежението след публикуването им във Фейсбук. На тях се вижда как снимащият търси сметка на работник с високопроходим автомобил и натоварен на него капан с диво прасе къде и защо ще го закара. Между двамата възниква скандал, след като служителят настоява, че авторът на клиповете няма право да влиза в тази територия, нито му е работа да се меси в тези неща.

На площада в Дорково е присъствал и председателят на Съюза на ловците и риболовците в България Васил Василев, както и доста кметове на населени места. Един от тях - Ангел Руков от Црънча, разказа, че колегите му от ловните среди са бесни. Докато те се грижат за опазване и подхранване на дивеча в трудните зимни месеци, частен предприемач ги лови наготово, за да ги затвори в огражденията си и да ги направи лесна за отстрел жертва на скъпо платен ловен туризъм.

Имотът бил собственост на пловдивския предприемач Здравко Линкин. Служител на частното ловно стопанство, който се е появил на протеста, обаче твърди, че залавянето на прасета е част от превенцията срещу африканската чума по свинете. Недоволните не хващат вяра на тези твърдения, като припомнят, че ако целта е такава, би трябвало животните да се хващат, да се изследват и да се пускат отново в гората, а не в частен имот. Ако пък има съмнения за заболяване, умъртвяването също става на място и не се допуска транспортиране - така им риск от разнасяне на заразата.

Според Руков свинете се изтребват не отсега. С колегите му от години не само не били отстрелвали, но и не били виждали прасета по време на излетите си. Не били допускани до частния имот и не виждали какво се случва. Досега съмненията за улов на дивеч били само догадки, но клиповете потвърдили слуховете и доразпалили напрежението. Руков прогнозира, че големите протести тепърва предстоят.

Дора Цветкова

Дора Цветкова

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Дора Цветкова е завършила Българска филология в ПУ "П. Хилендарски" през 2000 г. Междувременно работи като учител в различни учебни заведения и специализира "Управление на малка фирма" към Центъра за пазарна икономика в Пловдив. През 2000 г. започва работа в медийния сектор – в. "Новини в цени" и "Знаме". От 2011 г. е в екипа на "Пазарджишка Марица".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?