32

Президентът на КНСБ Пламен Димитров посети Пазарджик

С кампанията, която КНСБ провежда в цялата страна, искаме разбираемо за обществото, за работещите, за синдикалните членове, да стане ясно, че има лостове и механизми, с които да си защитават по-добре правата и да се постигнат по-високи заплати и по-голяма справедливост.

Това каза президентът на конфедерацията Пламен Димитров в Пазарджик. Това е седмата област, в която се провежда започналата на 3 април национална кампания на КНСБ “По-високи доходи с твоя синдикат”. Димитров, вицепрезидентите Даниела Алексиева и Тодор Капитанов проведоха срещи с мениджмънта на няколко дружества, със синдикални членове, областния управител Валентина Кайтазова, зам.-областния управител Стефан Димитров и кмета на града Петър Куленски.

Това, което правим с тази кампания, е да информираме обществеността, работодателите, местните власти – кметовете и областните администрации, за някои промени в законовата рамка, които предполагат заплатите да станат по-високи и по-справедливи. На първо място охраняването на правото на сдружаване, което стана факт миналата година с промените в Наказателния кодекс. обясни Димитров.

Той посочи, че пътят за това е колективното договаряне, на което ще даде тласък Директивата за минималните адекватни работни заплати и насърчаване на колективното договаряне, която трябва да бъде транспонирана до 15 ноември. КНСБ предлага законови промени, чрез които да се въведат нови минимални работни заплати, над определяната сега, за които се изискват съответно средно и висше образование. Изготвените от КНСБ предложения за законодателни промени, с които да се въведат двете директиви, вече са предоставени на работодателските организации.

В Пазарджик Пламен Димитров разговаря с членовете на синдикалната организация и ръководството на МБАЛ “Пазарджик” и на “Елхим Искра” АД. В срещата в болничното заведение участва и зам.-председателят на Федерацията на синдикатите в здравеопазването Слава Златанова. Вицепрезидентът Тодор Капитанов пък проведе разговори с мениджмънта на “Ригел” ЕООД и “Метма” ООД.
В центъра на града по време на посещението бе разположен информационен център на открито, на който гражданите можеха да се запознаят с дейността на синдиката и да подават сигнали за нарушения на правото на сдружаване, на синдикалните права, както и на трудовото законодателство.

„Проведохме конструктивна среща с президента на КНСБ Пламен Димитров, в която очертахме важни теми относно средата на пазара на труда в българските градове, съобщи след събитието Петър Куленски. Категорични сме, че достойното заплащане на труда на всички нива на обществения живот, в това число и общинската администрация, е от първостепенно значение.

Само с повишаване на доходите до адекватни нива може да се поддържа качество на предосттавяната услуга и вдигането на икономиката до значително по-привлекатени нива, които да оживят града ни. Същото се отнася и за общинските служители – само с достойно заплащане може да се осъществява качествена услуга с постоянство и внимание, както и да се пресекат нездрави практики от миналото.

Ролята на синдикалните организации в борбата за интересите на работещите и достойните доходи е неоспорима днес и се радвам, че ще имаме възможност да работим все повече заедно за подобряване на условията на труд и осигуряване на благоприятна среда в града ни“.

Оцени новината

Оцени новината
1/5 от 1 оценки
1/5 от 1 оценки

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?