32

Препълнена зала посрещна премиерата на "Мамут" от Станислав Стратиев

Стрелчанската театрална трупа тръгва на турне с пиесата, поставена от големия Иво Русев

Стрелча има своята вдъхновяваща театрална вечер! На 28 юни, когато големият читалищен салон едва събра въодушевената публика на представление на Самодейния театър при читалище “Просвещение-1871“, в града с ухание  на Българска роза. За премиерата на пиесата “Мамут“ на Станислав Стратиев, поставена от Иво Русев на стрелчанска сцена. 

Представлението на местния творчески колектив предизвика жив интерес сред вярната и многобройна театрална публика - тази с усет, вкус, търсения, но и взискателност към онова, което й се предлага. Защото век и половина /с кратко прекъсване/ в Стрелча се играе самодеен театър - с отдаденост на каузата и плам, който разпалва “жаравата“ на самодейността.

В тайнството на юнската театрална вечер, Стрелча сякаш заживя друг живот за кратко. Зрители и артисти се свързаха емоционално, заради въздействащите актьорски превъплъщения в образите на героите от пиесата, която се оказа силен режисьорски избор. Със съвременния си прочит, тази комедия на абсурдите от близкото минало, едновременно разсмя, но и замисли публиката - от перспективата на времето и заради провокираното вглеждане в себе си. 

През този сезон подготовката на театралното представление на Стрелчанския читалищен театър се осъществи със сериозната финансова помощ на Национален фонд култура  /НФК/ към Министерство на културата /12 450 лв./, дофинансиране с дарителски  и собствени средства от местното читалище /2 550 лв./, както и с подкрепата на Община Стрелча, която даде коктейл за артистите, сценичния екип и читалищните дейци. 

За премиерата на постановката “Мамут“ поздравления поднесоха кметът на общината инж. Георги Павлов, председателят на общинския съвет, Иванка Илиева, ръководителят на РЕКИЦ “Читалища“ – Пазарджик, инж. Радка Енчева-Кочева, директорите на училището и детската градина в общинския град, приятели, почитатели. 

Следващите две представления на Самодейния театър при НЧ “Просвещение-1871“ са на 30 юни и на 12 юли от 19.30 ч. в големия читалищен салон в родния град. Предстоят гостувания в Лесичово, Хисаря, Сопот. По традиция и като планирани дейности в одобрения и финансиран проект „Подготовка и представяне на театрална постановка от самодеен театър към НЧ „Просвещение-1871 г.”, в конкурс по програма ,,Подкрепа за частни организации в областта на любителското изкуство” на Национален фонд култура.

Автор: инж. Радка Енчева-Кочева, РЕКИЦ “Читалища“ – Пазарджик

Снимки: НЧ “Просвещение-1871“ гр. Стрелча

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?