Следвайте ни

Представят спомените на Мильо Балтов за Априлското въстание на 22 февруари

viber icon

Книгата на Мильо Тодоров Балтов „Животоописанието ми“, включваща спомените му за Априлското въстание и други важни обществени събития от този период, ще бъде официално представена на 22 февруари от 17,30 часа в залата на Младежкия дом в родния град на автора - Стрелча. Това съобщиха от историческите музеи в Стрелча, и в Панагюрище, които заедно са събрали и систематизирали материалите и снимките в изданието.

След представянето читателите ще могат да купят книгата, тя ще се предлага и в двата музея и ще струва 10 лева. Предвидена е и възможност при заявка да се изпращат екземпляри по куриер или по пощата, съобщиха за „Марица“ от Историческия музей в Стрелча.

Мильо Балтов е роден е в гр. Стрелча. Развива търговска дейност, един от ръководителите на Априлското въстание в Стрелча. Бил е учител. Занимава се с просветни, търговски и административни дела. Кмет на Стрелча в периода 1894 - 1897 г. Умира на 14 февруари 1909 г.

"Животоописанието ми" е ценен източник за осветляването на редица събития от втората половина на XIX в. Част от спомените са публикувани през 1976 г. Спомените на М. Балтов се съхраняват в Исторически музей-Панагюрище. Записани са на 43 листа в бележник. "Животоописанието ми" обхваща периода от м. май 1852 г. до м. февруари 1883 г. Мильо Балтов накратко и конкретно описва съществени моменти от живота си - семейството си, своето образование, любовта си към Дона Чиширанова, времето на подготовката, хода и погрома на Априлското въстание и др. В този ценен източник на спомени откриваме отговора на въпроса за освобождението на копривщенските революционери, за изясняването на въпроса за четата от Стрелча, изясняват се редица събития от историята на родния край, в който Мильо Балтови има съществено участие.

Книгата е издадена благодарение на спомоществователството на един млад родолюбец, трето поколение граждански пилот - Рашко Тодорв Белчов, който също е родом от Стрелча.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого ще гласувате на изборите на 4 април?