32

Председателят на Народното събрание бе гост за празника на Панагюрище

Национален митинг-заря на площад "20 април" в Панагюрище беляза кулминацията на тържествата по повод 146-та годишнинна от Априлското въстание.

От панагюрските въстаници трябва да се поучим как всички ние заедно и обединени можем да градим съдбата на страната си. Това заяви председателят на Народното събрание Никола Минчев на тържествената заря-проверка в Панагюрище, посветена на 146-ата годишнина от Априлското въстание. По думите му въстаниците от града са най-точно мерило за любов към отечеството, за стремеж към просперитет и добруване на всички българи.

Днес сме в Панагюрище, за да преклоним глава пред безсмъртието на героите от Априлското въстание, които и днес служат за пример за родолюбие, отдаденост и саможертва в името на нашата Родина, посочи Никола Минчев. Той отбеляза, че през пролетта на 1876 г. от красиво и миролюбиво градче Панагюрище се превръща в най-ярко огнище на въоръжената съпротива. То става символ на силата, решимостта и волята на българите да отхвърлят тиранията и да възстановят своята държава, заяви председателят на Народното събрание.

За съжаление, мнозина панагюрци не оцеляват след Априлската епопея, мнозина не дочакват и лелеяната и платена с живота на много българи свобода, отбеляза Никола Минчев. Затова всички ние сме днес тук, за да заявим – тяхното дело, тяхната саможертва и тяхната жажда за свобода не са забравени, подчерта председателят на парламента. Нека бъдем достойни наследници на героите на Априлското въстание, нека си спомняме техните стремежи и като крачим с високо вдигната глава да преодоляваме предизвикателствата пред нас, призова председателят на Народното събрание. Защото, докато помним и почитаме героите си, ще я има и свободна и независима България, заяви той.

В Панагюрище председателят на Народното събрание Никола Минчев прие строя на представителните роти от гарнизон Асеновград, които участваха в тържественото отбелязване на 146-ата годишнина от Априлското въстание в града. На честването присъстваха народни представители, министърът на туризма Христо Проданов, областният управител на Пазарджик Андрей Гечев, висши военни и кметове на общини. Слово произнесе кметът на Панагюрище Никола Белишки.

Областният управител Андрей Гечев присъства на поклонението събор и поднесе венец пред паметника в историческата местност Оборище на 2 май.

Слово пред участниците в събора произнесе председателят на Народното събрание Никола Минчев.

Поуката, която можем да извлечем от предците ни, участници в събранието в Оборище, е винаги да се водим от националния интерес, от принадлежността си към демократичния свят и от верността към неговите ценности. Заяви председателят на Народното събрание.
Понякога животът ни изправя пред труден политически избор, принуждава ни да вземаме тежки решения с последици върху бъдещето на всички нас, кара ни да търсим общото в различни позиции, често пъти дори противоположни, отбеляза председателят на парламента. Той посочи, че и на Оборище е имало разгорещени дебати – за гласуване на пълномощия на апостолите да вдигнат въстанието и да го ръководят, какви да бъдат формата и характера на въстаническите действия. Но всички са единодушни за необходимостта от избухване на въстание, подчерта Никола Минчев.

Демократично избрани, участниците в събранието на Оборище, изразяват бунтовните настроения и жаждата за свобода на българския народ, припомни председателят на парламента. Той заяви, че тези първи наши депутати са на висотата на своята отговорност и с разум и решимост изпълняват историческата мисия, за която са изпратени.

Когато отбелязваме 146-ата годишнина от Априлското въстание, трябва да откроим значението на събранието в Оборище, което предначертава бъдещето на българския народ, подчерта председателят на парламента. Никола Минчев припомни, че ролята на това събрание е оценена още от Захари Стоянов, който го нарича „велико народно събрание“, а делегатите в него определя като депутати.

На събора-поклонение в историческата местност Оборище присъстваха народни представители, кметът на Панагюрище Никола Белишки, председателят на общински съвет Панагюрище Христо Калоянов, представители на местната власт и граждани.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?