102

Предлагат посмъртно легендарен спортист за почетен гражданин на Велинград

Легендарният плувец от Велинград Цветан Голомеев да бъде удостоен посмъртно със званието „Почетен гражданин на Велинград“. Това е една от точките в дневния ред за редовоното заседание на Общинския съвет в СПА столицата на Балканите. 

Цветан Голомеев заслужаваше да получи, да се радва и да се гордее с  това признание от родния си Велинград много по-рано, още в годините, в които записа едни от най-славните страници в историята и на велинградската, и на българската плувна школа. Обща е отговорността ни на велинградчани, че заслуженото признание е закъсняло и Цветан Голомеев ще го получи посмъртно, се казва в мотивите на проекта за решение. 
В предложението се припомня, че Цветан Голомеев е роден на 21 юли 1962 година във Велинград. Възпитаник е на велинградската школа по плуване, състезава се за клуб „Чепинец“. Негов треньор е Антон Митров, когото плувците с уважение и обич наричат „бате Тони“, а специалистите определят като „дизайнер на шампиони“. 


Той завършва ВИФ със специалност плуване. Продължава плувната си кариера в София, ставайки част от националния отбор, с който постига върховите си постижения. Представлява България на Олимпиадата в Москва (СССР) през 1980 г. и на Олимпиадата в Сеул, Южна Корея през 1988 г. Участник е на две световни първенства- в еквадорския град Гуаякил през 1982 г. и Мадрид 1986 г., плува и на пет европейски първенства.
Основните дисциплини, в които се състезава, са 50, 100 и 200 метра свободен стил. Цветан Голомеев е рекордьор в кралската дисциплина на 100 метра свободен стил на 50-метров басейн, като държи този рекорд цели 36 години (от 1981 до 2017). Пръв преодолява две от трудните бариери – слизане под 52 и 51 секунди на 100 метра свободен стил. Знаменито е плуването му през 1988 г. в Автверпен, Белгия на 50 метра свободен стил, където прави още един национален рекорд. Цецо е първият българин, който е плувал под гросмайсторската граница от 50 секунди на малък басейн. 


Голомеев регистрира постиженията си с четири различни отбора: „Чепинец“ (Велинград), ЦСКА, „Академик“ (София) и „Левски-Спартак“. Държавните му рекорди са 32 на брой. Има общо 12 поправки на 25-метров басейн и 20 поправки на 50-метров.
През 1988 г. влиза в ТОП 6 на световната ранглиста. 
Легендарно е неговото плуване и на състезанието за Купа „Европа“ през 1985 г. в София, където печели второ място след световния шампион Йорг Войте (ГДР). Допринася за четвъртото място на щафетата 4 по 200 м свободен стил (заедно с братята Петър и Валентин Кочанови и Камен Атов) от Евро „85“ в София. 
През 1993 г. става треньор по плуване на остров Крит, Гърция. Печели многократно награда за треньор на годината на Крит, както и за цяла Гърция. След тежко боледуване, на 16 септември 2010 г., умира на 48 години на остров Крит. Негови наследници остават тримата му синове. Спортната слава на фамилията продължава Кристиян Голомеев, който състезавайки се за Гърция, завоюва титлата световен вицешампион. 
През 2023 г. списание „Плуване и водна топка“ определя Цветан Голомеев като „Кралят на спринта“, като на корицата е сложен неговия образ.
Предложението за удостояването му за почетен гражданин завършва с думите, че във Велинград завинаги ще остане споменът за исполина Цветан Голомеев, донесъл ни толкова много гордост, самочувствие и радост с успехите в плуването.
Ако предложението получи одобрението на общинските съветници Цветан Голомеев ще се нареди до плеяда спортисти и деятели, които са почетни граждани на Велинград. Такива са състезателите Иван Лебанов, Димо Тонев и Лаура Траас и треньорите Антон Митров, Георги Стамболов и Борис Чолев. 

Оцени новината

Оцени новината
4.6/5 от 12 оценки
4.6/5 от 12 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?