32

Предлагат данъчни облекчения за семейства с успешни деца

Семействата на деца с успехи в изкуства ще могат да ползват облекчения при плащането на местни налози. Това предвижда проект на Наредбата за местните данъци и такси, публикуван за обществено обсъждане от Община Пазарджик.

Преди три години подобно облекчение първо беше предложено за деца с постижения в спорта. Най-обсъждан вариант бе освобождаване от задължението за семействата им да плащат ставка за сметосъбиране и сметоизвозване, която е 37% от таксата за битови отпадъци, но темата предизвика и доста обвинения в дискриминация. Няколко пъти по време на заседания на градския парламент съветници предлагаха промени в нормативни документи, за да може повече подрастващи да бъдат стимулирани за успехите си, а родителите - да бъдат насърчавани да инвестират в развитието на децата си не само в спорта.

С настоящите промени се предлага подкрепа за родителите на деца и ученици от общината, които се занимават с изкуства. Потенциалът на подрастващите е голям, той трябва да бъде активно използван и усъвършенстван - сочи се в проекта, представен от Гергана Табакова, директор на Дирекцията по образование и култура. Много от децата развиват своите заложби и таланти в извънкласни дейности по танци и пеене, вокално изкуство и музикални инструменти, изобразително, театрално изкуство и литература. Ще бъдат подкрепени семействата на изявените деца, които имат участия в национални и международни конкурси или фестивали в съответната област на изкуството през годината.

С разписаните изменения и допълнения ще се преодолеят съществуващите празноти в действащата наредба и ще се постигне равнопоставеност и справедливост, казва се още в мотивите.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?