Следвайте ни

Празникът на шарената сол се завръща след година прекъсване

viber icon

Колоритният Празник на шарената сол се завръща с девето издание след прекъсване миналото лято заради пандемията. В събота площадът на панагюрското село Бъта отново ще се изпълни с пъстри сергии, на които майстори ще покажат не само приготвената по свои уникални рецепти подправка, но и ред други кулинарни изкушения, съобщи Мария Кършева, библиотекарка в местното читалище „Никола Вапцаров“, което е основен организатор на събитието, заедно с кметството и Община Панагюрище.

Ще има кулинарен конкурс в три категории - най-вкусна и красиво поднесена шарена сол, най-вкусно и добре аранжирано традиционно ястие и най-красиво подредена маса с приготвени ястия. Желателно е ползването на автентични съдове от българската трапеза – глинени, дървени, медни за готовите ястия. Те ще бъдат оценявани от професионално жури и ще бъдат връчени предметни награди. Редом с това доброто настроение ще поддържат от сцената талантливи фолклорни състави.

Панагюрският край се слави не само в страната, но и отвъд границите й с много неща, но шарената сол е една от запазените марки на този район. Всеки от нас е виждал пакетчетата с този надпис, но малцина знаят, че бътовци имат свои тайни за приготвянето на свои вариации, които са не по-малко харесвани. Всяка домакиня отглежда в двора си задължителните съставки и държи сама да си приготви подправката по своя рецепта, разказва Мария Кършева. Някои слагат препечени тиквени семки или нахут, счукани на ситно или смлени. Други – царевица. Най-умелите майстори пък ползват царевица за пуканки, а тънкостта е да я препекат така, че да може да се счука на брашно или смели, но да не се спука и разпери. Любителите на пикантното прибавят люти пиперки – пак смлени на прах.

Шарената сол е и ритуална храна, припомня Мария Кършева. В Бъта с хляб и шарена сол посрещат новородените бебета или снахите в новия им дом, с хляб и шарена сол изпращат починалите по последния им път, така показват гостоприемството си и към скъпи гости. Шарената сол е една от визитките на България по целия свят, разнасят я многобройните българи, живеещи далеч от Родината. Ароматната подравка най-малкото е мил спомен от детството на всички, които са похапвали циганска баница, докато са играли при баба на село.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?