32

Повишават заплатите на кметове и наместници

Със задна дата от 1 януари актуализират възнагражденията им с 10%

Да се увеличат заплатите на кметовете на малките населени места и наместниците с 10% от 1 януари. Това предложение предстои да обсъдят и гласуват местните съветници в Пазарджик на априлското си заседание.

Темата ще бъде докладвана от секретаря на Общината Румен Кожухаров. В мотивите към предложението се припомня, че решението за евентуалното повишение на възнагражденията е в правомощията на Общинския съвет според Закона за местното самоуправление и местната администрация. Актуализацията е възможна, след като са ясни параметрите на бюджета, в който е определен лимит за средствата за възнаграждения на кметове в размер на 755 400 лв., което позволява увеличение на възнагражденията до 10% спрямо досегашните размери. С толкова се предлага да бъде и повишението за настоящата година.

Ако проектът за решение бъде одобрен, кметът на най-голямото село в общината и единственото в т.нар. I група - Мало Конаре, ще получава 1670 лв., за Ивайло сумата е 1540, за Алеко Константиново, Огняново и Главиница - по 1430. В Черногорово, Синитово, Звъничево, Братаница и Мокрище заплатата на местните управници става по 1300 лева. За останалите кметства размерът на възнагражденията става между 1150 и 1255 лв. В четирите села, където работят кметски наместници - Крали Марко, Сбор, Тополи дол и Цар Асен, заплатите им ще нараснат до 1​025 лв.

Припомняме, че подобна промяна бе гласувана и в началото на миналата година, като тогава актуализацията беше с 15% за управниците в малките населени места, а предложението включваше и възнаграждението на кмета на общината. Неговата заплата тогава нарасна от 3000 на 3150 лв., а на колегите му от селата станаха между 930 до 1520 лв. според броя на жителите.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?