32

Повече от 10 паднали дървета нанесоха щети в гробищен парк

Алпинисти рязали опасни клони, за да не пострада някой на Задушница

Повече от 10 дървета са паднали в Гробищния парк на Пещера при незапомнената буря, извила се над града в сряда. Дни наред са били необходими на работниците от "Обредни дейности", за да разчистят последния дом на починалите и да го подготвят за предстоящата утре Задушница, разказва управителят на общинското предприятие Георги Делев. Колегите му помагат на гражданите да възстановят десетките поразени от тежестта на дърветата паметници. Като по чудо няма пострадали - дните преди празника на мъртвите обикновено са за почистване на гробовете и засаждане на цветя, но по време на бурята явно в парка не е имало хора.
"Аз съм на 49 години и такава стихия никога не съм виждал - коментира Георги Делев. - В рамките на 15-20 минути беше направо ужасно! Десетметрови дървета започнаха да падат като клечки! Веднага сигнализирах в общината, кметът изпрати еколози да заснемат щетите, имаше много изпочупени паметници. Освен падналите дървета трябваше да отстраним и много, които бяха наклонени и видимо много опасни, можеха да убият човек".
Пещерци си спомнят за случка, която сякаш е станала като предупреждение. Преди време излизаща от гробището жена била ударена от скършил се клон на топола. Жената не била ранена, но били изпокъсани кабели - и електрически, и за интернет и телевизия. Дървото било премахнато, докато не е пострадал някой. Местните допълват, че най-често последния дом на близките си посещават възрастни хора, а те са с по-забавени реакции, по-трудно подвижни, дори да усетят риска, едва ли могат да реагират достатъчно бързо.
След стихията в сряда се оказало, че и много клони на високи дървета в гробището и около него крият рискове. Където можело, били отстранени с вишка, за останалите били повикани алпинисти. По преценка на еколозите, трябва да се премахнат поне още 30 опасни дървета около парка.
На самата Задушница около Гробищния парк ще бъде осигурена охрана, ще има и полиция, както обикновено. Не се очакват проблеми, но трафикът на автомобили в района е по-интензивен - оттам преминават автомобилите заради ремонта на пътя Пазарджик-Пещера-Батак. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?