32
Следвайте ни

Потвърдиха присъда на пазарджишки бизнесмен за корупция

viber icon

Апелативен съд – Пловдив потвърди присъда на Пазарджишкия окръжен съд спрямо бизнесмен, който е осъден за това, че е предложил и направил опит да даде подкуп на служители на „Напоителни системи“ ЕАД – клон „Тополница“. 

        На подсъдимия Стоян Комитов е наложено наказание от 2 години и 6 месеца лишаване от свобода условно с 4 години изпитателен срок и глоба от 2 000 лева. Той е признат за виновен в това, че в качеството си на управител на частна фирма, на 14.06.2016 г. в гр. Пазарджик е предложил и направил опит да даде по 2 000 лева на три длъжностни лица, за да подпишат  протоколи за извършени строително-монтажни работи, които на практика не са били извършени. Става дума за ремонт на  кантон „Варвара-1“, „Бент Лесичово“ и прилежащ към него кантон, както и за кантон „Гелеменово“. 

        Подсъдим по делото е бил и тогавашния изпълнителен директор на „Напоителни системи“ ЕАД, Ивайло Първанов, но спрямо него делото е прекратено, понеже починал. И. П. назначил за управител на клон „Тополница“ свидетелката Теодора Спасова. През юни 2015 година й наредил да подпише договор с три посочени от него фирми за строително-монтажни работи по кантон „Варвара-1“, „Бент Лесичово“ и прилежащ към него кантон, както и за кантон „Гелеменово“. Сумите за договорените дейности трябвало да бъдат такива, че да не се провежда обществена поръчка, а да се  сключи директен договор. За обект „Варвара -1“ стойността на договора била 59 216 лв., за „Бент Лесичово“ – 56 420 лв., а за кантон  „Гелеменово“ – 31 646 лв. Авансово били преведени по-голямата част от парите за всеки от обектите.

         Срокът и на трите договора бил удължен, защото строително- монтажните работи не били завършени. Сформираната от управителката  на клон „Тополница“ комисия обходила обектите и констатирала, че въпреки авансово изплатените пари, са извършени едва 20% от строително- монтажните работи и то некачествено.  

        Изпълнителният директор на „Напоителни системи“ ЕАД започнал да притиска управителката на клон „Тополница“ да плати и останалите суми на фирмите. Тя отказвала с мотива, че строително-монтажните дейности не са извършени в пълен обем и ако подпишат акта за това ще извършат престъпление. На 14.06.2016 г. подсъдимият Стоян Комитов пристигнал на среща с тримата членове на въпросната комисия и предложил по 2 000 лева на всеки, за да подпишат протокола, че са извършени договорените строително- монтажни работи, но те отказали. 

          Делото в Пловдивския апелативен съд е образувано по жалба на подсъдимия Стоян Комитов.

         Решението на Пловдивския апелативен съд не е окончателно. То подлежи на протест и обжалване пред Върховния касационен съд.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?