32

Посвещават експозиция на 200-годишнината от рождението на Станислав Доспевски

Обновената експозиция "Портрет" с творби от фонда на Художествената галерия "СтаниславДоспевски" отваря врати за посетители на 12 април (сряда) от 9.00 до 18.00 часа, съобщиха от културното ведомство. Входът е свободен, няма да се прави официално откриване. 

Експозицията включва 137 портретни творби от 78 автори и е посветена на 200-годишнината от рождението на Станислав Доспевски, един от първомайсторите в жанра.

Портретните творби в зала "Цветан Радулов" са познати на повечето пазарджиклии от множеството образователни, музикални и литературни събития, които се организират в нея, както и на немалко гости на града, ценители на изобразителното изкуство. 

Обновената експозиция запазва голяма част от познатите ни творби, но ги представя аранжирани по друг начин. За да може да включим повече творби от голямата колекция "Портрет", която притежаваме, към експозиционната площ сме добавили и тази на съседната зала, поясняват от галерията.

Творбите, с които е допълнена обновената експозиция, са от фонда. Някои от тях трябваше да преминат реставрация, на други да се подновят рамките /през последните няколко години галерията поетапно рамкира значителен брой картини/, а трети ни бяха дарени.

Обогатихме експозицията с творби на автори емблематични за фонда ни. Към портретите на Елисавета Консулова-Вазова, "художничката на цветята и децата" добавихме един малък детски портрет на двегодишната й дъщеря Ели. Досега в експозицията можеше да бъде видян един портрет от Георги Герасимов, сега вече са пет живописни творби, сред които и "Лили", който през 1936 г. е награден от Министерството на просветата. Към портретите на Георги Машев, добавихме "Портрет на Христо Ботев" - внушително платно като размери, внушение и живописни качества. "Внесохме" и един от малкото автопортрети и въобще портрети на пейзажиста и разказвача на пътеписи в рисунки - Стоян Василев. 

За първи път в експозицията са включени портрети от Мария Доспевска (1889 - 1972), внучка на Станислав Доспевски.

Запазихме отскоро станалите част от експозицията дарени творби, за които отново изказваме благодарност. През 2022 г. Художествена галерия „Станислав Доспевски” получи като дарение живописната творба „Момиче от Флоренция” рисувана от Константин Величков в последната четвърт на XIX век. За това значимо дарение галерията изказва благодарност на Елена Любенова Урумова – Стефанова, чрез която тази наследствена, семейна ценност, непоказвана на широката публика до преди година, вече е достояние на почитателите на изобразителното изкуство. През 2019 г. по време на изложбата, по повод 90-годишнината от рождението на Величко Минеков, големият скулптор направи последното си дарение на галерията - скулптурния портрет на Ана Машева. В залата намери своето място и "Автопортрет" на Цветан Радулов, основател и пръв директор на галерията, дарена от синът му Михаил Радулов. 

Подбрахме и добавихме още творби от около 150-те портрета постъпили от двете общи художествени изложби "Портрет" организирани в галерията през 1984 г. и 1988 г. - допълват още културните дейци от ХГ "Станислав Доспевски".

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?