32
Следвайте ни

Построиха 90 нови социални жилища във Велинград

По европроект за над 4 милиона лева осигуряват подслон на бедни без възможност да плащат свободен наем

viber icon

Нови 90 социални жилища са построени във Велинград по европейски проект с общо финансиране за малко над 4 милиона лева. Официалното откриване на готовите вече домове бе в петък.

 

Родопският град е сред 38-те в България, участвали в програма, която цели изграждане на нови домове за хора в неравностойно положение. Началото е поставено през юли 2019 година, когато родопската община сключва договор с финансиращия орган. Документът регламентира за срок до 30 месеца да бъдат построени едностайни, двустайни и тристайни апартаменти, които да се ползват срещу символичен наем, определен от Общинския съвет, от млади семейства, самотни стари хора, граждани с увреждания, социално слаби. Жилищата се намират в специално закупени за целта парцели близо до квартал „Асфалтова база“. Благодарение на програмата и отпуснатите средства Велинград ще разполага с достатъчно оборотни жилища за нуждаещи се.

Общата цел на проекта е да се създаде подходяща социална инфраструктура за настаняване на уязвими и необлагодетелствани групи от населението, които не могат да си наемат или купят жилища на свободни пазарни цени. Изискванията към бъдещите наематели, процесът и правилата за настаняване са точно разписани в Наредба за условията и реда за настаняване и ползване на социални жилища в Община Велинград, приета с решение на местния парламент през март 2019.

Церемонията по официалното откриване бе предшествана от тържествен водосвет и кратка програма. После лентичката прерязаха кметът д-р Костадин Коев и двамата му заместници Светла Томова и Исмаил Моллов.

На официалното откриване присъстваха също председателят на ОбС Любомир Перчинков, зам.-кметът Атанас Палигоров, председателят на Социалната комисия към ОбС Емил Моллов, както и представители на фирмата изпълнител, на социалните институции, медиите и общинската администрация.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Любопитно

Любопитно

20.12.2021 | 10:33

А има ли реална нужда общината от толкова социални жилища или усвояваме...

Отговори
2 0
КОКО

КОКО

20.12.2021 | 15:16

ИМА И ТО НЕ САМО В ВЕЛИНГРАД

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?