Следвайте ни

Пострадали при мелето в Пещера съдят полицията

Баща и двамата му синове обвиняват служители на реда в насилие

viber icon

Баща и двамата му синове, пострадали при поредното голямо меле в пещерския квартал "Луковица" в неделя вечерта, ще съдят полицията. Тримата ​твърдят, че униформените са превишили правата си и са ги ​удряли. ​Били нахапани и от полицейски кучета. Масовият бой тръгнал от стара вражда между две фамилии, но въвлякъл няколкостотин участници и сеирджии.

 

Двамата братя Михаил и Александър Кърпачеви, както и техният баща Неделчо имат сериозни контузии, казва адвокат Костадинка Петракова-Генчева, която заедно с адвокат Малин Комсийски се е заела да защитава правата им. Съдебните лекари ще кажат каква е степента на увреждане, а от това пък ще зависи и размерът на иска срещу органите на МВР. Според нея те са били нападнати, а полицията им оказала натиск, вместо да ги защити.

"По време на инцидента те са били в дома си, били са нападнати и са станали да защитават себе си и децата си - разказва адвокат Генчева. - Дошла е полиция, жандармерия, кучета и са започнали да ги бият. После бащата и братята са задържани. На единия брат - Михаил, му е нанесен побой и в полицията в Пещера. Когато отидох, не ме допуснаха при тях, като обясниха, че били откарани в пазарджишката болница. После бащата - Неделчо, разказа, че са мили кръвта, за да няма следи. В дома на клиентите ни също били почистени петната от кръв."

Защитничката на тримата мъже твърди, че униформените се държали грубо и с нея, когато отишла в болницата, за да говори с клиентите си. Не й представили заповеди за задържане. Пред стаята на братята двама постови не я допуснали с мотива, че няма пълномощно. Тя се опитала да обясни, че за да го получи, трябва да се срещне с тях, а и като адвокат има право да се среща с подзащитните си по всяко време. След като настояла да влезе, единият полицай я хванал за ръката и я изхвърлил от отделението.

Тримата мъже имат кръвонасядания по цялото тяло, като някои от ударите личи, че са от палки. Пострадалите разказали, че ги били и с маркучи. Освен това били нахапани от кучета. По блузата на единия и по главата му има стъпка от полицейска обувка, казва още адвокат Генчева. Бащата имал счупен отпреди инцидента крак. Макар да имал гипс и да се виждало, че е беззащитен, той също бил бит.

"Считам, че униформените са превишили правата си. Дори при нарушаване на обществения ред не е това начинът", казва юристката.

Въпреки недоброто си състояние тримата мъже поискали да ги изпишат от болница и да се приберат, за да бранят жените и децата си от атаки на другата фамилия. В понеделник вечерта пак били нападнати. Същевременно били заплашвани от дошли в дома им полицаи с кучета, че отново ще бъдат арестувани и бити. 

От Областната дирекция на МВР отказват коментар по отправените обвинения за упражнено насилие при масовия бой в Пещера, като обясняват, че са образувани досъдебни производства и само прокуратурата може да дава последваща информация по случая.

В деня след инцидента обаче говорителят на полицията Мирослав Стоянов припомни: "Наш ангажимент е да пазим обществения ред, а когато има размирици и конфликти, да ги тушираме".

Припомняме, че заради многото участници в самия бой - няколко десетки души, както и привлечената от екшъна публика, ситуацията е преценена като доста сложна. Освен всички дежурни полицаи в Пещера към мястото са насочени и колегите им от цялата област, повикана е на помощ жандармерия, вдигнати са по тревога и служители, които в момента не са били на смяна.

Пристигнала на място линейка също била атакувана - по нея са хвърляни бутилки и камъни, но за радост не са нанесени сериозни щети, няма и пострадали медицински лица.


Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

14.07.2021 | 16:04

В БЪЛГАРИЯ НЯМА СПРАВЕДЛИВОСТ--АКО ИМАТ ПОСТРАДАЛИТЕ ПАРИ НЕРВИ И ВРЕМЕ ОКОЛО 10 ГОДИНИ ДА ЧАКАТ--ЩЕ ИМ БЪДЕ ЗАПЛАТЕНО ОБЕЩЕТЕНИЕ ОТ ДЪРЖАВАТА ЗАЩОТО В БРЮКСЕЛ ДЕЛОТО ЩЕ БЪДЕ СПЕЧЕЛЕНО--АДВОКАТ КОСТАДИНКА ПЕТРАКВА Е ПОЗНАВАМ ЛИЧНО-ТЯ Е ЧЕСТЕН ЧОВЕК--НО С АДВОКАТ КОМСИЙСКИ ДА СИ НЯМА РАБОТА--ДЪРЖАВАТА НИ Е ОБЕРДЖИЙСКА И Е ХУБАВО АКО СЕ СЪДИ В СТРАЗБУРГ-ПОТЪРПЕВШИТЕ ДА СА СИ ПРЕХВЪРЛИЛИ ИМОТИТЕ И БИЗНЕСА НА ДРУГИ ХОРА--З

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?