32

Постиженията на олимпийските медалисти от Пазарджик събрани в ново издание на Регионалната библиотека

Био-библиография“ Олимпийските медалисти на Пазарджик“, издание на РБ“Н.Фурнаджиев, бе представено на официална среща в Спортна зала“ Васил Левски“. Събитието бе уважено от състезатели от спортни клубове в града и кмета на община Пазарджик Тодор Попов, който говори за значението и ролята на библиотеката в обществения и културния живот на града ни. Той подчерта колко е важно всяко семейство да отделя време за здравословен начин на живот и децата да спортуват, за да имаме здрава нация, след което благодари на екипа на библиотеката за изданието със съставител Надежда Механджийска, главен библиотекар „Справочно-библиографско и информационно обслужване и Краезнание“.

В книгата е събрана информация за 10-те спортисти, свързани с Пазарджик и носители на олимпийски отличия. Това са Йордан Биков, Георги Мърков, Атанас Шопов, Гинка Гюрова и Лиляна Васева, Борислав Гидиков, Николай Пешалов, Серафим Тодоров, както и Георги Георгиев и Ренета Камберова, които също присъстваха на срещата-представяне. В био-библиографията може да се намери информация за публикувани материали в книги, периодичния печат и електронните медии, които документират спортните постижения на медалистите от Олимпийските игри, както и снимки на шампионите. Отразена е и тяхната дейност като треньори и общественици.

Книгата бе издадена по проект, финансиран от Министерство на културата, коментира директорът на културната институция Лъчезар Риков, който изрази надежда, че новото издание ще бъде в полза на библиотекари, краеведи и почитатели на спорта.

След събитието кметът Тодор Попов награди 8 състезатели, извоювали шампионски титли в пет вида спорт, с индивидуална парична премия от по 100 лева и грамота по програмата „Граждански импулс”.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?