Следвайте ни

Порицаха шефа на Пожарната, съдът отмени наказанието

Директорът на службата бил обвинен от колежка, че й оказал натиск

viber icon

Дисциплинарно наказание „порицание“ за срок от 6 месеца е било наложено на шефа на дирекцията по пожарна безопасност в Пазарджик комисар Ангел Дудов за натиск над колежка да промени оценките от атестация на служители. Той обаче обжалва заповедта и тя е отменена.

 

Историята започва на 9 януари тази година, когато началничката на сектор „Административен“ представя на комисар Дудов протокол с индивидуалните оценки на резултатите на служители от отдела. Документът трябвало да бъде утвърден от директора. Той се развикал, че нямало само с тях да се занимава, тропнал с ръка по бюрото и разпоредил най-силните - единици, да бъдат намалени на четворки, свидетелства колежката му, изготвила протокола. Тя направила нов протокол с оценките, които шефът устно й наредил да пише, а не които тя смятала за справедливи, а той отново ги коригирал. Но подала и сигнал за случилото се до по-висшестоящи служители.

След проверка от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ издава заповед за налагане на „порицание“ (ГДПБЗН) за срок от 6 месеца.

Комисар Дудов обаче я обжалва. Пред Административния съд той твърди, че колежката му е целяла да го злепостави пред ръководството.

Магистратите се мотивират, че не е доказано дали жалбоподателят е извършил нарушението, за което е дисциплинарно обвинен. Констатациите се базират единствено на обясненията на подчинената му и нейна колежка, участвала в изготвянето на новия протокол. Прието е за безспорно, че директорът е коригирал собственоръчно оценките, но няма доказателства, че е върнал първия протокол и е оказал натиск. А в хода на процеса станало ясно, че между двамата действително има обтегнати отношения.

Решението за отмяна на заповедта е окончателно, а ГДПБЗН ще трябва да изплати на комисар Дудов и 800 лева разноски по делото.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?