32

Поредно отличие за Онкологичния център на МБАЛ „Уни Хоспитал“

Онкологичният център на МБАЛ „Уни Хоспитал“ получи поредно признание за високата си квалификация и професионална дейност. Началникът на Отделението по Лъчелечение в Центъра д-р Захари Захариев е избран за главен координатор на Експертния съвет по „Лъчелечение“ към Министерство на здравеопазването.

Онкологичният център, ръководен от д-р Росица Кръстева, обединява в себе си отделенията по Медицинска онкология, Лъчелечение и Нуклеарна медицина, в които се предлагат най-съвременните, научно утвърдени и иновативни медицински грижи. Заедно с прилагането на световния стандарт в областта на онкологичното лечение, Центърът развива научна и изследователска дейност, като по този начин поддържа и непрестанно повишава компетентността на своите специалисти. В центъра се прилагат принципите на персонализираната медицина и се следва био-психо-социалния модел, който позволява предоставянето на комплексна медицинска грижа и психологическа подкрепа за пациентите и техните близки.

Изборът на д-р Захариев за главен координатор на Експертния съвет по „Лъчелечение” е както доказателство за успешната дейност на Центъра, така и признание за професионализма, основан на повече от 25 години опит, на д-р Захариев. Отделението по лъчелечение в Онкологичен център Уни Хоспитал е едно от водещите в страната и инициатор на годишните Национални срещи по радиохирургия, които се провеждат в Панагюрище и на които се представят последните тенденции в лечението на онкологичните заболявания и се събират водещите специалисти в областта.

В Експертните съвети към здравното министерство се включват от 3 до 7 изявени специалисти от съответните медицински специалности с доказан професионален опит и авторитет. Техните кандидатури се предлагат от научните медицински дружества, лечебните заведения и медицинските университети. Членовете на експертните съвети оказват методична помощ на лечебните заведения и на контролните органи в системата на здравеопазването при въвеждането, изпълнението и контрола на медицинските стандарти. Всеки експертен съвет има главен координатор, за какъвто бе избран и д-р Захариев, който ръководи работата и отговаря за предоставянето на консултациите и становищата.

Отделението по лъчелечение е оборудвано с последно поколение апаратура - два мултимодални линейни ускорителя последно поколение TrueBeam STX, единият от които с абгрейд за радиохирургия (приставка Edge) и уредба за брахитерапия с висока мощност на дозата Flexitron.

През 2021 година Отделението по лъчелечение стана единственото в страната, което разполага със системата Varian Calypso за провеждане на радиохирургия при ранен простатен карцином. Varian Calypso System улавя и най-малкото движение на простатата чрез три миниатюрни магнита, поставени в тумора, и подава информация в реално време към линейния ускорител (машината, която облъчва). Ускорителят коригира насочваните лъчи така, че туморът в простатата да бъде облъчен изключително прецизно, като в същото време бъдат пощадени и предпазени здравите околни тъкани.

Системата Калипсо е подходяща за провеждане на лечение при пациенти с ранен рак на простата и е алтернатива на хирургичното лечение. С Varian Calypso System времето на терапия се съкращава сериозно и пациентът преминава през само пет процедури на лечение, при липсата на странични лъчеви реакции.

В отделението има възможности за терапия на злокачествени и нетуморни заболявания чрез: самостоятелно лъчелечение, следоперативно лъчелечение и/или съчетано xимио-лъчелечение. Лекуват се пациенти с туморни заболявания на млечната жлеза, шийката и тялото (ендометриума) на матката, на фаринкса, ларинкса и устната кухина, правото черво и ануса, белия дроб, простатата и урогениталната система, мозъчни тумори, както и палиативно лъчелечение при костни метастази или кървене с цел обезболяване и кръвоспиране.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?