32

Пореден сигнал за замърсяване от мината в Елшица

Пореден сигнал за замърсяване, причинено от мината край село Елшица, е получен в РИОСВ-Пазарджик. Този път граждани са съобщили за замърсено езеро от добив на медна и пиритна руда край панагюрското село. Информацията за това е подадена към Екоинспекцията през април по електронна поща.

От отговора на ведомството се разбира, че се работи по проект, реализацията на който се очаква да доведе до окончателно преустановяване на замърсяванията - един дългогодишен проблем, ненамерил трайно решение досега.

"РИОСВ-Пазарджик информира сигналоподателя, че от години работи за разрешаването на този проблем - пишат от държавното ведомство. - До настоящия момент, в резултат на проверки, консултации и предписания от „Еко антарацит“ ЕАД, по рамков договор № ЕА-11-02/29.08.2019 г. за проектиране и строителство на обект Рудник „Елшица“ – управление и пречистване на води и мониторинг“, са изградени следните съоръжения: баражи и бетонни канали за чисти води с гравитачни тръбопроводи за дренажни води от дере Камен дол и Белковско дере към бъдеща ПСОВ; напорни тръбопроводи
от стената и контрастената на хвостохранилище „Елшица“. В процес на проектиране е
изграждането на ПСОВ за дренажните води на пл. „Елшица“. През 2023 г. продължава изпълнението на работен проект за отвеждане и пречистване на дренажните води от площадка „Елшица“. Очаква се реализацията му да преустанови окончателно замърсяването на река Елшишка".

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?