32
Следвайте ни

Помагат на незрящи сестри да поправят изгорелия си дом

viber icon

Кампания в помощ на незрящи сестри от село Динката, останали без покрив над главата след голям пожар, започв​а Община Лесичово. Местната управа ще отпусне помощ от бюджета си за бедстващите жени и ще организира възстановяването на щетите по изгорялата им къща, а от дарения ще бъдат осигурени най-необходимите мебели и оборудване.

 

След обсъждане с пострадалите жени е решено парите за тях да се събират по специална сметка за дарения към Общината, съобщи зам.-кметицата Веселина Милкова. Тя и колегите и са внесли предложение в Общинския съвет за отпускане на средства и от самата община. Първоначалните намерения са с тях да се купят строителни материали и да се плати на фирма, която да възстанови покрива на къщата.

"Сега там - дали си вътре, или си вън, няма никаква разлика, за съжаление", с горчивина коментира Милкова след среща с двете сестри. Те обаче категорично отказали да бъдат настанени, макар и временно, в социално заведение. Имат домашни животни, към които са толкова привързани, че не искат да ги оставят, дори това да означава риск за собствения им живот.

Явно въпреки трудностите Златка и Иванка не са чакали наготово и досега. От предлаганите им социални услуги са ползвали единствено топъл обяд. Когато се отвори програма за лични асистенти, домашни помощници и други услуги, сестрите били сред първите, на които предлагали да се включат. Те обаче отказвали и някак успявали да се справят сами. Допреди години дори работели в магазин към Съюза на слепите. Сега са пенсионерки.

"Гледат крава, кози и какви ли не животни - разказва за тях кметът на Динката Александър Стоянов. - Казваме им да ги махнат, но те са такива любители на животните, че и през ум не им минава да ги оставят."

И Милкова, и Стоянов с благодарност споделят, че вече имат десетки обаждания от хора както от страната, така и от чужбина с желание да помогнат на останалите без дом жени. Те самите били приятно изненадани, като разбрали, че няма да бъдат оставени сами в трудния момент.

Къщата им е унищожена при голям пожар, избухнал на 2 септември. Огънят лумнал неконтролируемо заради складирани до сградата бали слама, които били необходими за отглежданите от двете стопанки домашни животни. Самите обитателки и животните били спасени от съседи.

Прокуратурата разследва причините за тежкия инцидент. Една от версиите е, че къщата е запалена от фойерверки, изстрелвани по време на празненство, провеждано наблизо същата вечер.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

ваня

ваня

15.10.2021 | 10:07

Дайте банковата сметка!!!!!??????!!!!!!!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?