Следвайте ни

Полицията е затрупана със заявления за смяна на документи

viber icon

Административните звена, обслужващи граждани в сектор „Български документи за самоличност” в Пазарджик, районните управления в Септември, Пещера, Велинград, Панагюрище и сектор „Пътна полиция” в Пазарджик работят с повишено натоварване. За това призна говорителят на ОД на МВР - Пазарджик  Мирослав Стоянов. Причина за това е големия брой от жители на областта, които използват летните си отпуски, за да подменят изтеклите си документи за самоличност. 

За времето от 01 до 12 август са приети и обработени заявления за издаване на 2630 лични карти, 1513 паспорта и 825 свидетелства за управление на МПС. Това прави средно между 300 и 350 обслужени граждани на ден. Немалък е и броя на гражданите желаещи да регистрират, пререгистрират спрат или бракуват своите моторни превозни средства. 

На този етап не се налага удължено работно време на звената, тъй като в рамките на редовното се обслужват всички желаещи. 

Припомняме, че считано от 01.02.2021 г. всички лични карти, чийто срок на валидност изтича, подлежат на подмяна в 1-месечен срок, тъй като съгласно §10, ал. 1 от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. и за преодоляване на последиците, удължаването на сроковете на валидност за личните карти и паспортите е валидно само за тези, изтичащи в периода от 13.03.2020 г. до 31.01.2021 г.

Не е задължително гражданите да подменят паспортите си. Документите с изтекъл срок на валидност подлежат на връщане на органа, който ги е издал, до 3 месеца  след изтичане на валидността. В противен случай гражданите подлежат на глоба. 

Димитър Комсийски

Димитър Комсийски

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Димитър Комсийски е магистър по икономика в УНСС. Завършил е висшето си образование през 2000 г. Той е най-дългогодишният журналист на „Пазарджишка Марица”. Работи в екипа на вестника от неговото създаване и до момента, вече над 15 години. .   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?