32

Полиция и прокуратура проверяват читалищни документи за фалшификации

Авторите на сигнала смятат да заведат дело за отмяна на решение от Общо събрание заради подправени подписи и променено съдържание

Оставка на сегашното настоятелство на Народно читалище "Васил Петлешков" в Брацигово поискаха публично членове на Общото събрание. Поводът - съмнения за фалшификация на документи и подправяне на подписи в протокол от Общо събрание по важни не само за читалището, но и за града теми.

С казуса вече са се заели полицията и прокуратурата. Сигнал до тях е подаден от адвокат Елена Василева, която първа забелязала, че нейният подпис фигурира в протокола от Общото събрание на 15 юни, за което обаче има съмнения дали изобщо е провеждано, стана ясно на брифинг в БТА-Пазарджик. В него се включиха общинската съветничка Костадинка Найденова, арх. Младен Китов и общо над 10 настоящи и бивши членове на Общото събрание, дошли да защитят своята позиция.

Бурята се разразява заради концепция на Камарата на архитектите и Камарата на строителите за опазване на културно-историческото наследство в България, като в документа е включено и Брацигово. Концепцията, одобрена преди време от съветниците в родопския град, предвижда създаване на Център за дигитализация и Школа за реставратори. Те би трябвало да се помещават в старата сграда на читалището, която в момента не се ползва, без да се променя нейната собственост.

Темата е била на дневен ред в проведено на 1 март Общо събрание, но съдът отказва да впише решенията от него, тъй като не било организирано според законовите изисквания и не били поканени всички членове на читалищното настоятелство. Така се стига до ново Общо събрание на 15 юни, на което участниците в пресконференцията твърдят, че не са присъствали и съответно не са подписвали протокол, защото съобщение за него не е достигнало до тях. Съмненията им подклажда и съдържанието на протокола - в него не се споменава за приетото на 1 март решение за разкриване на Център за дигитализация и Школа за реставратори.

Така случаят е предаден на полицията и прокуратурата, вече се правят проверки. Ще бъдат разпитани над 180 души, чиито подписи стоят под протокола от 15 юни, ще бъде направена и графологична експертиза за автентичността на имената и парафите. И тъй като решенията от 15 юни е вписано от съда, предстои дело с искане за тяхното анулиране.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?