Следвайте ни

Полиция и ДАИ погнаха "черните" таксита в региона

viber icon

Масиран​и проверк​и е започнала полицията в Пазарджик срещу така наречените "черни" таксита, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР Мирослав Стоянов. Акцията обхваща цялата област. При нужда се търси съдействие от ДАИ. 

Повод за ​това са станали множество сигнали на граждани, опасяващи се, че с транспортната криза в региона след въвеждане на новото разписание от началото на тази година бизнесът на незаконните превозвачи ще се разрасне още повече. Припомняме, че именно те са една от основните причини за проблемите с обществения транспорт, довели до драстичното съкращаване на курсове и цели автолинии.

"Няма да допуснем да процъфтяват незаконните превози", подчертава Стоянов, като допълва, че проверките са всекидневни и приоритетни за полицията. Той допълва, че колегите му разчитат много и на гражданите да подават сигнали за такъв тип пътнически возила с марка, модел на автомобила, къде качва хора, по възможност - номер. При разследването са необходими и свидетелски показания за доказване на вината.

Стоянов припомня, че тази дейност е не само незаконна, но и опасна. Назад в годините са регистрирани не едно и две произшествия с незаконни таксита, включително с пострадали. В тях пътникът няма застраховка, каквато получава с автобусния билет. Нерядко пътници тръгват да возят хора без книжки или отнети заради тежки нарушения, пияни, дрогирани, с тежки неизправности по автомобилите.

Очаквано проверяващите и сега срещат трудностите, с които са се сблъсквали при предишни проверки. Пътниците не само не съдействат, но и се опитват да прикриват нелегалните си превозвачи, като заявяват: "Аз се возя на приятелски начала, не плащам".

За първите няколко дни "черни" таксита не са доказани, въпреки масираните проверки. Много е вероятно участниците в този сенчест бизнес да са усетили риска и да са спрели временно дейността си или да са по-старателни в опитите си да се прикрият. Акциите продължават, като особено внимателно се наблюдават малките населени места, където се знае, че хората масово разчитат на нелегални превози на цената на билета.

Мирослав Стоянов успокоява, че няма да ​има проблеми за така наречените споделени пътувания​. ​В момента те са единствената или поне най-добрата алтернатива за много от учещите в областния град деца, които ​​от Нова година ​нямат удобни автобуси. Акцентът е само върху водачи, събиращи пътници по спирките, за да се облагодетелстват.

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?