Следвайте ни

Полицай припомни на деца в Братаница правилата за движение и пресичане

viber icon

Поредният ден от лятната занималня в читалище "Св.Св.Кирил и Методий-1933 г." в Братаница беше изпълнен с емоции и настроение. Но и с доза изключително полезни знания. Гост на децата бе инспектор Христо Георгиев от полицията, който говори пред младата си аудитория за безопасното движение и пресичане на улицата.

Темата е особено чувствителна в селото заради натоварения трафик по главната улица и масовото нарушаване на правилата, а пътните инциденти са почти всекидневие. Едно от децата, редовно посещаващи читалището - мъничката Мони, загина по нелеп начин само преди десетина дни, докато пресичала по пешеходна пътека към магазина да си купи сладолед. Момиченцето бе пометено служебна кола на МВР, шофирана от антимафиот. Той изпреварил с висока скорост спрелите да дадат път автомобили и блъснал детето, което малко по-късно почина в болница. А местните се питат както дали той ще получи справедлива присъда, така и как да опазят малчуганите в селото от подобни инциденти.

"Децата слушаха с интерес и задаваха въпроси - разказа пред "Марица" библиотекарката Николина Йорданова, организатор на занималнята. Откакто стана това с Мони, всяко занимание го започваме с разговори по темата. Опитвам се да подхождам деликатно, за да не наранявам нежните им душици. Винаги първо им казвам, че те са най-скъпото ни, че най-важното е да им дадем сигурност и да пазим живота и здравето им. Припомням им основните правила за движение на пешеходци, как да са достатъчно предпазливи. Често си говорим и за Мони - няма да я забравим!".

Това накарало библиотекарката да покани и полицая да говори с малчуганите. Този път се събрали доста повече малки жители на селото. Някои питали за електрическите тротинетки. Служителят на реда обяснил, че за тях се изискват 16 навършени години и завършен курс. Той също им задавал подсещащи въпроси, от които да се досетят какво не бива да правят на пътя. Например - веднага ли тръгват по пешеходната пътека или първо се оглеждат, за да се уверят, че няма коли в опасна близост.

Преди полезния урок направиха в двора на читалището гимнастика и няколко обиколки, после поиграха баскетбол, федербал, "пиян морков", народна топка. 

В понеделник Николина Йорданова ще продължи да надгражда знанията им по безопасност на движение по пътищата.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?