32

Поклон! Почина професор Асен Карталов, почетен гражданин на Ракитово

На 26.10.2023 год. почина нашият уважаван „Почетен гражданин“ - проф. Асен Карталов - съобщиха от Община Ракитово.
Погребението ще се извърши по негово желание в гр.Ракитово. Поклонението ще бъде на 27.10.2023 г. на Гробищен парк – Ракитово от 14:00 до 15:00 часа.
Проф.д-р Асен Асенов Карталов е доктор на философските науки. Роден през 1932 год. в град Ракитово. Завършва Първа мъжка гимназия в град Пловдив. Завършва СУ "Климент Охридски", Философски факултет. Професор Карталов е хабилитиран преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски" в катедра "Философо-исторически науки", доктор по Диалектология.
Той е един от любимите преподаватели, на студенти от всички курсове и специалности. За него ПУ „Паисий Хилендарски" е дом, където се среща с колегите си и със студентите.
„В моя живот родният град Ракитово заема основно място. Той е всичко…Той е гордостта ми, любовта ми, тъгата ми, болката ми…” – казва в свое интервю проф. Карталов.
„В Ракитово придобих здравите основи на моето бъдещо развитие като човек и личност. Получих солидно и качествено основно образование. Открих и развих в себе си интуицията да усещам истината, доброто и красотата. Не само да ги усещам, но и да ги ценя, да живея с тези златни ценности.” – споделя той. На Ракитово никога не съм казвал сбогом, нито довиждане, защото през целия си живот съм бил в него и с него.”
Като “трите лудости” в живота си професорът определя четенето на книги, общуването с изкуството и туризма. Освен “лудост” по своите увлечения споделя и безпокойствието си от нечетенето на книги, непознаването на изкуството - театър, опера, балет, концертна музика и варварското отношение на хората към природата.
„Аз непрекъснато се движа. Всеки ден съм в работния си кабинет в любимия си университет. Но освен за университета, сърцето ми жадува за Ракитово, за планината. Само тялото старее, душата е вечно млада!” – откровено споделя в интервюто професорът.
С Решение №208/31.01.2005 год. е обявен за „Почетен гражданин“ на Ракитово.
Община Ракитово изказва искрени съболезнования на близките на проф. Карталов.

Оцени новината

Оцени новината
3/5 от 2 оценки
3/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?