32

Показват Равногорското съкровище повторно за Празника на града

На Празника на град Пазарджик, 21 май 2022 г., Регионален исторически музей – Пазарджик отново ще представи Съкровището от Равногор.

Само на 21 май (събота) от 10.00 ч. до 17.00 ч. пазарджишката публика и гостите на града могат да видят тракийското съкровище  от с. Равногор, което е открито през месец  август 1987 г.  от археолога  Георги Китов при проучване на могилен некропол в местността Чемериката.  

В могила ІІ (височина 1,2 м и диаметър 18–20 м), под значително по размери огнище от огромна клада, са открити две вкопани в скалната основа ями с по една гарнитура за конска амуниция от сребърни апликации с позлата и с високохудожествена украса – човешки и животински изображения, растителна и геометрична орнаментация. 

Първата  гарнитура за конска амуниция е почти изцяло унищожена, а  втората  е сравнително добре  запазена и се състои от 8 апликации от сребро с  частична позлата, стотина сребърни мъниста от огънати във формата на буквата „В“ ламаринки и една желязна юзда. Седем от апликациите са с кръгла форма и една продълговата – начелник, който по форма и украса е уникален.  Върху всяка една от кръглите апликации са моделирани  във висок релеф бюстове на божества. Изображенията върху тях се отличават със своя реализъм и одухотвореност и имат висока художествена стойност. Шест от апликациите се групират по двойки, които са изпълнявали функцията на набузници от двете страни на конската грива.  Първата двойка е с бюстове на  богинята Атина с шлем с гребен, с щит и копие. Втората двойка е с бюстове на богинята Нике с диадема в косите, зад чиито рамене се издигат двуделни крила. Третата двойка са бюстове на богинята Артемида с презгръден ремък и подаваща се дръжка на меч зад гърба. Седмата апликация е два пъти по-голяма от останалите и е украсявала гърдите на коня. Изобразеното божество е загърнато в животинска кожа с копита, с бръшлянови клонки на гърдите и венец на главата,  вероятно е синкретичен образ – съчетава атрибути на Аполон, Нике, Дионис и показва тракийската традиция. Съкровището се датира  ІІ-  І в. пр.Хр. 

 Съкровището е участвало  в изложби в Швейцария, Белгия, Германия, Франция, Испания, САЩ, Япония и Норвегия. 

* РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ПАЗАРДЖИК

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?