32

Показаха как ще изглеждат Градините на света в Пазарджик (СНИМКИ)

Авторите уверяват, че проектът е съобразен със съществуващата растителност

Как ще изглежда най-новата атракция на Острова в Пазарджик - Градините на света, показаха авторите на проекта за експозиционния парк. Той ще бъде в източната част на Острова и ще включва растителни видове от цял свят. Ще бъде създаден с помощта на посланици и дипломати, всеки от които ще бъде поканен да донесе растителен вид, характерен за своята държава, който е способен да издържи на климатичните условия тук. Амбицията на Общината е това да бъде най-голямата градина на света в Европа - и като площ, и като разнообразие от видове. Тя ще има и образователна роля - край всички растения ще бъдат поставени знамената на съответните държави, кратка информация за дървесния вид, за условията на отглеждането му, историята на държавата, откъдето е, а впоследствие тази информация ще бъде събрана в алманах.
Преди дни авторският екип, разработил проекта, разпространи кадри, от които се разбира каква ще бъде неговата визия. Това предизвика и одобрителни коментари, но и въпроси. Пазарджиклии питат какво се предвижда за чинарите и другите здрави дървета около тях, като припомнят, че някои от тях имат нужда от помощ - нападнати са от бръшлян. Отбелязват, че би било срамно да се унищожат местни здрави и красиви дървета, за да се засадят на мястото им вносни.
"Нашият проект е съобразен изцяло със съществуващата растителност и тя е включена в новата обемно-пространствена композиция. Дори при планирането на алейната мрежа сме намествали алеите, така че да минават между съществуващите дървета. Единствено в обхвата на амфитеатъра се предвижда отстраняването на няколко малки пирамидални тополи. Останалата растителност и по-специално чинарите ще бъдат почистени, санирани и включено в парковата композиция" - уверяват авторите, като допълват още, че не е предвидено засаждането на инвазивни видове.
Предстои да бъде избран изпълнител на проекта, а когато той бъде реализиран, ще видим и в действителност как ще изглеждат Градините на света и дали създаването им ще засегне растителността на Острова.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Bai4o

Bai4o

09.08.2022 | 14:07

Тя гората е в реката,ама нейсе!

Отговори
1 0

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?