Следвайте ни

Подсъдимите: Не сме били Гочето

Новините от Пазарджик и региона

viber icon
Дора ЦВЕТКОВА, "Пазарджишка Марица"

 Тримата подсъдими по делото за убийството на Йордан Асенов - Гочето от Братаница казаха в обясненията си пред съда, че не са го били. За това бяха единодушни както Васил Спасов - син на кмета на Братаница, и неговия служител Георги Николов, които приеха да дадат обяснения, когато съдията ги покани, така и Илиян Найденов от Ветрен дол, който е с обвинение за помагачество. Първоначално Найденов не искаше на този етап от делото да дава обяснения, но след като изслуша другите двама, реши да говори.

Спасов и Николов разказаха в общи линии едно и също. На 6 декември 2015 година Спасов получил обаждане, че някой му краде от царевицата. Звъннал на Николов, защото той имал навика да си разхожда там кучето. Но се оказало, че Николов е в селото. Затова Спасов го помолил да иде с него да проверят какво става. Тръгнали с джип и като пристигнали на мястото, видели сенки на хора и каруца. Били в далечината и не виждали ясно образи. Човекът, който зърнали, побегнал. Васил и Георги хукнали да го гонят. Васил се спънал в царевица и паднал, а по-късно Георги му разказал, че заради травма в крака от предния ден не е успял и той да догони беглеца. Казал само, че тръгнал към линията. После Спасов се обадил на Илиян Найденов и му споделил, че има проблем. Той бил заклал прасе и ги поканил. Когато отишли в базата му във Ветрен дол, Гочето вече бил там. Илиян им казал, че е в гълъбарника и че е обещал повече да не краде. Молел се да не казват на кмета, защото се подписвал при него за кражба на картофи от миналото лято и пробация. Васил заявил, че няма да се занимава с него.

След почерпката тръгнали да си ходят с Николов. Найденов закарал Гочето до Братаница. Твърдят, че са го оставили в махалата и сам се е качил и после сам слязъл от буса. Возил се е отзад, защото е бил много мръсен. И двамата уверяват, че не са били нито Гочето, нито дъщеричката му.

От показанията на Илиян Найденов стана ясно, че Спасов го е помолил за помощ да пресрещне Гочето след като е избягал от нивата. Той оставил гостите си и тръгнал с буса, но на нивата така и не видял крадеца. На връщане го срещнал на входа на Ветрен дол, като бил много уплашен и мръсен. Гочето помолил Найденов да му съдейства пред кмета и сина му да не го съдят, защото ще влезе в затвора и няма кой да храни децата.

Илиян Найденов също разказа, че много пъти се е карал на Гочето да не краде и дори му е помагал с пари и продукция. На въпроса защо Гочето е бил затворен в базата Найденов обясни, че е спазил указания, чути миналата година на телефон 112. Тогава след кражбата на картофи от неговата нива, операторите го посъветвали да хване крадеца и да го задържи до идването на патрулката. Твърдеше, че е изпратил дете да занесе на Гочето храна в гълъбарника, а след това и греяна ракия, вино и две цигари. След тържеството качил Гочето в буса и го закарал до Братаница. След това дал буса на Георги Николов, защото му трябвал за варене на ракия. С него в буса е бил свидетелят Атанас Нистеров, като после двамата са били върнати във Ветрен дол от Васил Спасов.

Заседанието започна с очна ставка между Атанас Нистеров и Атанас Серев, който е водил разпитите до досъдебното производство. Служителят на реда твърдеше, че в показанията си Нистеров е казал, че е чул от Найденов, че Гочето е хвърлен в големия канал. Нистеров обаче настояваше, че Найденов му е казал, че е чул отнякъде другаде мълвата, че Гочето е бил хвърлен в канала - слух, който вече бил обиколил селото.

Заседанието беше отложено за утре, тъй като защитата на подсъдимите поиска нови две очни ставки между Нистеров и Спасов и между Нистеров и Николов.

Още една причина за отлагане беше, че не се яви един от съдебните лекари, изготвили допълнителната експертиза. Стана ясно, че вчера е получил кардиологична криза и е в болница.

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?