32

Подменят всички улични лампи в Пазарджик с икономични

Следващата година това предстои и във всички 31 села от общината

Всички улични лампи в Пазарджик ще бъдат сменени с енергоспестяващи. Това ще стане по проект на общината, чиято реализация тръгва утре с първа копка. През следващата година пък ще бъдат монтирани икономични лампи и във всички 31 села, съобщи кметът Тодор Попов.

 

Модернизацията на уличните лампи ще се изпълни по ЕСКО договор. Контрактът предвижда проектиране, доставка и инсталиране на система за контрол и наблюдение на уличното осветление, подмяна на съществуващи осветители със съвременни светодиодни осветители, мониторинг на потреблението на електрическа енергия и осъществяване на авторски надзор, поясни Тодор Попов.

Договорът е с гарантиран резултат и представлява изпълнението на мерки за повишаване на енергийната ефективност на системите за външно изкуствено осветление, като инвестициите за реализирането на тези мерки се изплащат съгласно договорното гарантирано равнище на подобряване на енергийната ефективност или друг договорен критерий, свързан с енергийните характеристики. Целта на решението за управление на осветлението е да бъде постигнат ефективен мониторинг на техническите параметри на потреблението на електрическа енергия, явяваща се основен компонент от  системите за интелигентно управление на градовете.

В реализацията на проекта ще бъдат инвестирани общо 1 218 514,80 лева, а срокът за изпълнение е общо 13 месеца, но са водени разговори за съкращаването му, така че е реалистично да се очаква до 3-4 месеца всички улични лампи да са подменени, заяви още градоначалникът. Очаква се това да намали драстично разходите за електроенергия.

Утре ще бъде направена първата копка на строително-монтажните дейности, които ще бъдат извършени от „ДТ – Смарт Лайтинг Пазарджик“ ДЗЗД с участници в него „УЛИЧНО ОСВЕТЛЕНИЕ“ ЕАД и „НОВАТЕЛ“ ЕООД.

На представянето на проекта присъстваха Герасим Славов - изпълнителен директор  „НОВАТЕЛ“ ЕООД, и Павел Найденов - мениджър продажби в дружеството, които допълниха, че иновативната система ще се управлява от софтуер, който ще следи в реално време всичко в работата на осветителната техника, включително за възникнали технически проблеми, което ще доведе до допълнителни икономии.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?