Следвайте ни

Подготвят ученици за шефството ни над Съвета на ЕС

Новините от Пазарджик и региона

viber icon
Ралица ИВАНОВА, Пазарджишка Марица

Предстои България да оглави Съвета на Европейския съюз. Заради този сериозен бъдещ ангажимент на страната си Областният информационен център в Пазарджик организира среща, на която бяха поканени представители на Областната управа и ученици от Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт. Обсъдените теми бяха свързани с ангажиментите по подготовката на шестмесечното ни председателство. То ще продължи от 1 януари до 30 юни 2018 година. 

Съветът на Европейския съюз е основен законодателен орган и координатор на политиките на ЕС. По време на ротационното му председателство, което България приема от Естония, български експерти ще бъдат ръководители на работните му групи, ще отговарят за връзките му с другите европейски институции и света. В своя шестмесечен мандат българската държава ще бъде не само ръководител, но и организатор, координатор и медиатор в дейността на 160 работни групи и 20 000 делегати, обясниха на срещата в Областния информационен център. 

Работният процес на Съвета ще се провежда в Националния дворец на културата в София. Сградата предстои да бъде реконструирана и дигитализирана до края на 2017 година, за да се превърне в най-модерния конферентен център в България. Пресцентър за 300 журналисти на три нива ще посреща представители на медиите от целия свят, а заседанията ще бъдат предавани на живо. По време на първото българско председателство се очаква да бъдат поставени на дневен ред темите за енергетиката и нуждата от диверсификация на енергийните източници, глобалния миграционния процес, нуждата от повече сигурност за гражданите на ЕС, завършването на дигиталния пазар и преговорите по излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Председателството е и повод всяка държава да представи своите достижения и познания във всички области на европейските политики и по този начин да придобие влияние и престиж сред партньорите си. Заседанията на съвета, предстоящите конференции и присъствието на много правителствени делегации е възможност за България да привлече туристи, бизнес партньори и да покаже своята природа, култура и историческо наследство, разказа Радослав Пешалов от Областния информационен център./Пазарджишка Марица

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?