Следвайте ни

Подготвят мястото за паметника на Страхил войвода

viber icon

Започна подготовката на мястото за фундамента, на който ще се издига паметникът на Страхил войвода във Ветрен, съобщи кметът на градчето Радослав Лютаков. Идеята за увековечаване на образа на легендарния хайдутин е от много години, но трудно стигна до осъществяване, тъй като се разчита основно на дарители. Затова и новината за първата стъпка по издигането на мемориала се приема с възторг от ветренци.

Предложението за изграждане на монумента бе внесено в Общинския съвет на Септември през януари тази година от Сдружение „Гражданска инициатива за Ветрен“.

„Целта ни е да увековечим името на Страхил войвода, защото той е бил наистина емблематична личност в историята на страната ни и не бива да бъде забравян, казва художникът Васил Байлов, който е сред двигателите на родолюбивата инициатива. Парадоксално е, но до момента няма негов паметник, нито дори мемориална плоча. А потомците може би дори не знаят, че той е действителна личност, роден е във Ветрен. Редно е да му отдадем дължимата почит за това, което е направил за България“.

През годините е имало доста разнопосочни виждания за монумента. Първоначалната идея била скулптурата в цял ръст да е мраморна, но надделяло решението да бъде изработена от бронз, тъй като е по-устойчив, а и по-въздействащ. Вече е изработен макет от скулптора проф. Стефан Лютаков, скоро вероятно ще видим и реализирания родолюбив проект.

 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?