32
Следвайте ни

Почитат бивш кмет на Стрелча за Деня на общината

viber icon

С отдаване на почит към Мильо Тодоров Балтов ​- един от първите кметове на Стрелча след Освобождението, ще започнат днешните чествания за Деня на българската община в средногорското градче. От 10,30 часа общественици и граждани ще поднесат цветя пред паметника му, а директорката на Историческия музей Николета Петкова ще припомни историята на Стрелча. 

Мильо Балтов е роден в Стрелча. Развива търговска дейност, един от ръководителите на Априлското въстание. Описва освободителните борби в книгата си „Животоописанието ми“, смятана за ценен източник на информация за събитията от онези размирни години. Спомените на Балтов се съхраняват в Историческия музей в Панагюрище. Записани са на 43 листа в бележник. Повествованието обхваща периода от май 1852 г. до февруари 1883 г. Мильо Балтов накратко и конкретно описва съществени моменти от живота си - семейството си, своето образование, любовта си към Дона Чиширанова, времето на подготовката, хода и погрома на Априлското въстание.

Бил е учител. Занимава се с просветни, търговски и административни дела. Кмет на Стрелча в периода 1894 - 1897 г. Умира на 14 февруари 1909 г.

Половин час по-късно след церемонията пред паметника на Балтов ще има среща на ръководството на общината с ученици от СУ „Св. св. Кирил и Методий“. Гостите ще научат повече за работата на местната администрация, а после символите на общинската власт ще бъдат предадени на избраните младежи. 

От 17,00 часа в Младежкия дом започва честването на празника, а малко по-късно ще бъде проведена и тържествена сесия на Общинския съвет. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?