Следвайте ни

Починалият от COVID-19 пещерец имал още няколко тежки диагнози

viber icon

72-годишен мъж от град Пещера е починал рано тази сутрин във втория интензивен сектор на МБАЛ-Пазарджик, където се приемат болни с доказан COVID-19, съобщиха от лечебното заведение.

Първоначално той е лекуван в изолатора на Специализираната болница за белодробни заболявания в Пазарджик,откъдето е преместен вечерта  на 3  април поради влошаване на състоянието. Веднага му е направен скенер на белите дробове ,който е показал двустранна  интерстициална  пневмония, представяща се клинично с тежък остър респираторен дистрес синдром.

Направена е незабавна интубация с последваща механична вентилация.  В неделния ден му е направен контролен рентгенов преглед, който е показал, че измененията в белите дробове на 72-годишния мъж са все по-тежки. Въпреки опитите да бъде стабилизиран, няколко часа по-късно  пациентът е починал. Той е страдал и от множество придружаващи заболявания-артериална хипертония, захарен диабет-тип 2 на инсулино терапия, исхемична болест на сърцето, стабилна ангина пекторис.

Остава критично състоянието и на друг 43-годишен мъж от Пещера с потвърден коронавирус,  за който се полагат интензивни грижи от 2 април.Той също е интубиран и все още не могат да се правят прогнози за изхода от лечението му. Уврежданията по белите му дробове са изключително тежки. Има и придружаващи заболявания-хипертония и диабет.

Трима лекари и три сестри полагат денонощни грижи за пациентите с COVID-19 във Втория интензивен сектор . Д-р Иван Харизанов, д-р Варта Шопова и д-р Ангел Добрев и трите медицински сестри Катерина Ичева, Ива Тодорова и Елена  Петкова са  от 5 дни в най-рисковото място. Налага се да работят екипирани в защитни костюми, предпазни маски, шлемове и очила.

Това, което виждаме на този етап е, че се касае за много тежко заболяване и коварен вирус, който нанася сериозни поражения върху дихателните органи, коментират медиците.  

Заболяването се развива изключително бързо, засягайки всички жизненоважни органи и системи, водейки до тяхната  декомпенсация. Въпреки тежката ситуация, медиците остават на първа линия.

Коментари (2)

Спас безделника

06.04.2020 | 12:19

В Пещера има поделение, което можеше да приеме завръщащите се от рискови държави. Има и лагер над града.Освен това има и най-перфектния район за лечение на белодробни заболявания "св. Врач" и "св.св. Константин и Елена". Ами най-хубавата вода в района - "Добра вода"? Вашта мамка! ТОЛКОВА ЛИ НЯМАТЕ ЕДИН ЮРИСТ, КОЙТО ДА ДАДЕ МАЗНИЯ ТЮФЛЕК КАРАКАЧАНОВ НА ПРОКУРАТУРАТА? Заслужавате карантина на целия град!

Отговори
11 2

До Безделника

06.04.2020 | 15:58

Уважаеми Безделнико! Говорим за човешки живот! Ако в която и да било общинска болница нямат достатъчно специалисти и апаратура, за да го спасят, имат право да го изпратят в Окръжната болница. Всички общини в региона имат дялово участие в тази болница, тя е и тяхна.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?