Следвайте ни

Почина бивш главен архитект на Община Пазарджик

viber icon

Днес е починал архитект Христо Герасимов. Информацията бе потвърдена от Камарата на архитектите.

Той е роден в град Силистра на 12.07.1951 година. След дипломирането си в университета по архитектура и строителство работи в проектантска организация в Пазарджик, където става ръководител на архитектурна група, съобщиха от КАБ – Регионална колегия Пазарджик.

След 1987 година работи в международната Академия на архитектурата. Впоследствие разкрива частно архитектурно бюро съвместно със съпругата си арх. Мими Герасимова. Синът им Димитър Герасимов също е архитект. След промените през 1989-а е бил общински съветник, а от 1999 до 2003 година е главен архитект на Община Пазарджик.

Негови и в съавторство са проектите на няколко банки, хотел “Панорама” на язовир “Батак”, читалища във Фотиново, Юнаците и други населени места, заведения, бензиностанции, промишлени сгради, жилищни кооперации, болници.

За проекта на Обединена българска банка – Пазарджик, получава първата награда – златен медал от националния преглед (1987- 1989 г.) на българската архитектура, единствена в Пазарджик. По негова инициатива, с проект-дарение, с дейно участие в организацията и със съдействието на Ротари клуб през 2010 г. е възстановена старата часовникова кула в гр. Пазарджик. Архитект Христо Герасимов е многократен носител на награди от годишните прегледи на архитектурното творчество на КАБ и САБ в гр. Пазарджик.

Поклон пред паметта му!

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

РЕНИ ЧЕРВЕНКОВА

РЕНИ ЧЕРВЕНКОВА

29.03.2021 | 10:29

НЕВЕРОЯТЕН ЧОВЕК И ПРИЯТЕЛ.ОГРОМНА ЗАГУБА .ОБИЧАМЕ ТЕ. НЯМА ЗАБРАВА ЗА ХОРА КАТО ТЕБ.

Отговори
0 0
РЕНИ ЧЕРВЕНКОВА

РЕНИ ЧЕРВЕНКОВА

29.03.2021 | 10:27

НЕВЕРОЯТЕН ЧОВЕК И ПРИЯТЕЛ. ЛЕК ПЪТ ИЦЕ.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?