32

Почетен Златен ключ за най-успелия ни писател в чужбина Илиян Кузманов

Село Калугерово връчи на Илиян Кузманов Златен ключ, както го предложи и за Почетен гражданин на Калугерово. Илиян заслужи отличието си не само с невероятното представяне на своята книга „Ако срещнеш Буда, убий го!“, достигнала до 15 място по продажби в Амазон, но чрез това свое лично постижение, той успя да накара над 2000 чужди медии да говорят за България и за талантливите писатели, които ние имаме. Илиян успя да спечели международен литературен конкурс в САЩ, както и да е финалист на няколко други. Това, което твори се приема еднакво добре както от публика, така и от критиката. Няколко от най-продаваните автори в Щатите се изказаха повече от ласкаво за нашето момче. Илиян е не само обявен за най- сексапилен писател за 2021 от авторитетното списание FilmDaily, но е един от най- интелигентните хора в света, член на МЕНСА и с IQ по високо от това на Айнщайн. Но той е също така социален предприемач, който връща цялата си печалба обратно в обществото, почерпил опит от своите корени дълбоко заровени в Калугерово. Неговите предци са заможни търговци и предприемачи, поколение след поколение допринасяли със собствените си средства за развитието на просветата и културата в Калугерово. Род, от който е не само първият кмет на селото на независима България, но много преди това те са били будни родолюбци и хора умеещи да развиват бизнес.

Дори и след национализацията от комунистическия режим на цялото им имущество през 1944 год., родът на Илиян с вдигната глава продължава да служи на обществото. В знак за благодарност, на кметството в Калугерово, първият кмет, дядо Лулчо и синът му Кузман (спасил 30 Калугеровци по време на Балканската и Първа световна Война, както и отличил се с безпримерна храброст) са увековечени с паметна плоча. Тези блестящи личности и възрожденци са отговорни за построяването на първото местно училище, библиотека, както и спомогнали изключително много за развитието на местната църква. 

Илиян развива социално предприемачество в България, като геройски се бори с най- жестоките проблеми разрушаващи обществото ни - корупция, безхаберност и апатия. Чрез дейността си, както и чрез родовата памет, той показва, че капитализмът, както и парите не са нещо лошо, а напротив, това са устоите на свободните хора и общество. А както казва самият той: „Ако не сме свободни, да правим това което ни доставя удоволствие и ни кара да се чувстваме удовлетворени, нищо няма смисъл. Все едно сме се върнали в робството на соца, когато едни лицемери ни казваха какво е добро и лошо за нас, как да маршируваме, какви лозунги да рецитираме, как да живеем, в какво да вярваме и какво е истина!“. Последната инициатива на Илиян за опазване на родовата памет е съвместно с Регионалната Библиотека Никола Фурнаджиев и Община Пазарджик, целяща да събере фотографии и истории за кукерския фестивал - ритуал на няколко стотин години, с който се слави родното му Калугерово. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Туртулана

Туртулана

19.01.2022 | 10:10

Признат първо в САЩ? Не, благодаря! Едно селско ку_ве Мария някоя си ми стига!

Отговори
0 0

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?