32
Следвайте ни

Почетен плакет получи д-р Темнилов за 140-годишнината на МБАЛ-Пазарджик

viber icon

Почетния плакет на областния управител получи изпълнителният директор на МБАЛ-Пазарджик за 140-годишнината на лечебното заведение, което е най-голямото в областта. Отличието е за приноса на болницата в развитието на здравеопазването в Пазарджишко и особени заслуги в борбата с COVID-19. То бе връчено от областния управител Иван Васев, който беше сред официалните гости на научната конференция, организирана по този повод.

"На всички здравни работници искам да пожелая здраве и воля, за да преодоляват с мъдрост всички трудности на нелеката си професия - обърна се към медиците Иван Васев. - Изминалите две години ще останат като най-трудните за всички нас, но особено за вас, нашите медици. Използвам възможността, за да Ви благодаря за това, че пазите най-ценното - човешкия живот!".

"Създаването на лечебно заведение е благородно дело, което обединява усилията на хиляди хора. Всяка болница има собствен живот, който започва с откриването й, преминава през делата на здравните работници, пациентите, които се лекуват и децата, които се раждат в нея" - каза в тържественото си слово д-р Темнилов. 

После припомни, че през дългогодишната си история пазарджишката болница неведнъж е била изправена пред предизвикателства, които с общи усилия са преодолявани. Така днес екипът на лечебното заведение има повод да се гордее с нея и да се поздрави с един значим и достоен празничен повод.

Изпълнителният директор с нотка на задоволство отбеляза още, че днес Областната болница е съвременно и модерно лечебно заведение, което съчетава опита с младостта в лицето на младите лекари, специализанти и здравни специалисти. Той поздрави колегите си за постиженията през годините, като изрази своите благодарност и уважение за усърдието и старанието за екипната работа и подкрепата.

Приветствие поднесе и кметът на Пазарджик Тодор Попов. Градоначалникът също връчи плакет, като не пропусна да поздрави с красив букет и главната сестра Елена Станчева. Попов също заяви в приветствието си, че благодарение на всеобщите усилия днес МБАЛ-Пазарджик е образец както като физическа среда, така и като организация и качество на здравни услуги. Кметът благодари на всички от екипа, включително на вече бившите служители на болницата, за положените усилия и за това, че нашата болница е това, което е, като допълни, че тя е важна и значима за нашия град институция.

Интерес предизвика и изказването на директора на Регионалния исторически музей Борис Хаджийски, който припомни дългогодишната история на лечебното заведение.

Първата болница в град Пазарджик се открива по инициатива на тогавашния кмет и голям патриот Георги Брегов. Тя се намира близо до Ески джамия. Той дарява пари за откупуване на турския конак, в който се настанява болницата. За първи лекар-управител на болницата през 1881г. е назначен д-р Иван Драгомиров от Стара Загора, завършил в Русия. Строежът на сегашната болница започва на 1 май 1904 г. върху площ от 60 дка в източната част на града, подарени от Никола Ламбрев. Болницата, която се намира близо до канала „Паша арк“, е завършена през 1906г.

От август 2000 г. със заповед на Министерството на здравеопазването публичното здравно заведение - Обединена районна болница, се преобразува в "МБАЛ - Пазарджик" АД, която се управлява от Съвет на директорите. В момента председател на Съвета на директорите е д-р Тодор Юнаков, а зам.-председател д-р Иван Станоев. Изпълнителен директор на лечебното заведение е д-р Красимир Темнилов.

В болницата днес работят над 720 души, от които 175 висш медицински персонал с една или няколко специалности, 255 специалисти по здравни грижи и обслужващ персонал - 319 служители.

МБАЛ-Пазарджик разполага с 420 легла, от които 392 за активно лечение.

Научната конференция започна вчера, ще продължи и днес в заседателната зала на Общинския съвет.

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?