102

По новата Наредба: Клубовете ще могат да плащат заплати на треньорите си

С пълно единодушие - 37 "за", 0 "против" и 0 "въздържал се", Общинския съвет на Пазарджик прие предложената от кмета на Общината Петър Куленски нова Наредба за финансово подпомагане на спортните клубове. Последната й редакция датираше от 2018 г., като част от текстовете в Наредбата не бяха синхронизирани с влезлия в сила година по-късно Закон за физическото възпитание и спорта. 

Именно затова АДФИ при проверка на Общината преди 2 години наложи актове и задължи спортни клубове да възстановят субсидията по сметките на общинската хазна. "Голямо перо в издръжката на клубовете като плащането на заплати не бе в обхвата на допустимите разходи по действащата до днес Наредба", поясни кмета Петър Куленски. С новите редакции клубовете ще могат да заплащат хонорари и трудово възнаграждение на своите спортни специалисти(треньори) и персонал. Също така ще могат да харчат от субсидията за подготовка и възстановяване на състезателите си", допълни кмета. Чрез Наредбата се въвежда допълнително целево финансиране като за всяко отделно предложение на кмета то ще бъде до размер от 50 000 лв. Формален критерии за отпускане на финансова помощ ще бъде поне две годишна спортно-състезателна дейност и участие в Държавен календар за съответния спорт. Отпада изискването за поне 100 картотекирани състезатели, тъй като в специфични спортове(например шахмат) съответния клуб може да няма толкова спортисти. 

Към набора от документи за отпускане на субсидия клубовете ще парафират и декларация за истиността относно липсата на публични задължения.  

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?