Следвайте ни

По-малка такса смет, но само ако децата са спортисти

Облекчението важи до пълнолетие или завършване на гимназия

viber icon

По-малка такса за битови отпадъци ще плащат семействата с деца, но само ако те спортуват и имат участия в турнири от държавния спортен календар. Облекчението ще важи до пълнолетие или до завършване на средно образование. Това гласи предложение, подготвено от финансиста на общината Георги Гайдаров. 

-------------- 

Проектът предвижда изменения в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги. Едно от тях предвижда семействата на деца - изявени спортисти, да се освобождават от таксата за сметосъбиране и сметоизвозване, която представлява 37% от общия размер на таксата за битови отпадъци.

В мотивите се посочва, че в условията на КОВИД-19 повече от всякога е важно и необходимо култивирането на спортна психика, дух и навици у децата. И още: "Нарасналата безработица и икономическите предизвикателства изправят семействата пред изпитания и ги поставят пред финансови затруднения". 

Не става ясно защо облекчението е само за активно спортуващите деца, след като кризата е за всички. Предложението идва на фона на назряващо недоволство от други проекти на общинското ръководство, според които още от следващата година поскъпват чувствително данъците на автомобилите от среден клас и таксата за битови отпадъци, за която кметът Тодор Попов предупреди, че ще скочи на три пъти с по 30%. Това предизвика пазарджиклии да организират подписка и петиция против тези намерения.

Не закъсня и реакцията на пазарджишки общински съветници. 

"Скокът на такса смет обаче се оказва не за всички. От таксата за сметосъбиране и сметоизвозване ще бъдат освободени родителите на деца, участващи в състезание от държавния спортен календар. Не било дискриминационно, смятат от Общината (продължавам да питам, а ако детето е чудесен математик, художник, танцьор или музикант, или с увреждане?!) Само че от екипа на кмета смятат, че с тази стъпка ще се ограничи разпространението на коронавирус чрез култивиране на спортна психика и дух у децата (нищо че най-уязвими са други възрастови групи?). И ще се подпомогнат семействата, изправени пред безработица и икономическа криза. Е, да де, ама не изпитват същата загриженост да вдигат другите такси и данъци на останалите семейства и самотно живеещи възрастни хора?! Абсолютен нонсенс", гласи гневен коментар на Велина Георгиева от БСП.

Проектът за нова наредба е публикуван на сайтовете на Общината и на Общинския съвет. Предстои да бъде подложен на обществено обсъждане на 10 декември от 11,00 часа на втория етаж в сградата на Общината в Пленарната зала. До 7 декември пък се приемат становища и предложения от граждани - в деловодството или на имейл адрес: [email protected]

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?