32
Следвайте ни

Пловдивският владика ще служи в Стрелча на Архангеловден

viber icon

Света архиерейска литургия ще бъде отслужена от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай на 8 ноември 2021 г. от 9.00 часа в храм „Свети Архангел Михаил“ в Стрелча, съобщават от общината в средногорското градче. Повод са храмовият празник и обновлението на стрелчанската църква, казва се още в съобщението от домакините - Архиерейското наместничество на храм „Свети Архангел Михаил“ и кмета на община Стрелча.

Реставрацията на храма "Свети Архангел Михаил", който е един от символите на Стрелча, започна през есента на 2014 година. През септември бе отбелязана 110-годишнината от освещаването на църквата като заедно с отслужения по този повод водосвет се даде началото на внушителна по размерите си работа по реставрация и консервация на украсата на църквата.

Храм-паметник „Свети Архангел Михаил” е не само една от забележителните църкви в страната, но и символ на религиозността и родолюбието на стрелчани.
През 1900- та година стрелчани се обединяват около идеята да построят нов храм, чрез който да изразят преклонението си пред жертвите на освободителните борби. Само за няколко години е построена високата 15 м.  църква  с дарения и доброволен труд.

Архитектурно храм-паметник „Свети Архангел Михаил” представлява трикорабна базилика с една кръгла абсида и увенчана с осмостенен купол върху третия кораб, който благодарение на многото двуредни прозорци, разпръсква светлината и осветява храма.

Украсата на църквата впечатлява с големия и богато оживен с пластична дърворезба иконостас, а стенописите са дело на местния художник Мильо Балтов. Иконографската програма се различава от традиционната украса на по-ранните православни църкви и е характерна за началото на XX век със стремежа си за по-реалистично моделиране на образите. На северната външна стена, върху  паметни плочи са изписани имената на убитите в Априлското въстание, Балканските и Световните войни стрелчани.

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

ДОЙТЕ ДА ДАДЕМ..

ДОЙТЕ ДА ДАДЕМ..

06.11.2021 | 13:06

ГОРКИТЕ СТРЕЛЧАНЦИ БАНДИТ ЩЕ ИМ ПОПЕЕ...НА АРХАНГЕЛОВА ЗАДУШНИЦА...

Отговори
2 0
игумен

игумен

05.11.2021 | 21:37

Супер.А Зико ще го придружава ли?

Отговори
2 0
Амин!

Амин!

05.11.2021 | 18:49

Браво владико, няма значение къде е Храма! Важното е че са го построили Христо любиви, български люде за упокой на душите на техните родственници и близки! Православието е живо! Бог да пази България!

Отговори
1 0
Филибелия

Филибелия

06.11.2021 | 14:17

Нямам нищо против сана,против нещастното тъпо човече съм.Неможе да претендираш,че си богоугоден служител,а да носиш последен модел "Ролекс" на ръката си и няколко автомобила в гаража си. Заличи каменния под на църквата св.Марина в Пловдив и още куп глупости направи.Да не говорим за политическите му пристрастия-нещо недопустимо за божи човек,за какъвто се представя.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?