Следвайте ни

Пластмаса отрови рибата в река Марица край Пазарджик и Пловдив

Източникът на замърсяване е пазарджишката фирма "Екоинвест", може да има и други

viber icon

Сигнал за умряла риба във водите на река Марица край пазарджишкото село Огняново е получен в 10,30 часа тази сутрин в РИОСВ – Пазарджик. 

Директорът на инспекцията Костадин Гешев съобщи, че сигналът е подаден на тел. 112 и веднага е сформиран проверяващ екип съвместно с „Басейнова дирекция“ и Изпълнителната агенция по околната среда и водите.

Установен е източникът на замърсяването – това е пазарджишката фирма „Екоинвест“, която преработва пластмаса. Възможно е да има и други замърсители, посочи Гешев. Замърсяването идва от поречието на река Пишманка, затова се вземат проби от водата, за да се установи само от една ли е фирмата замърсител. 

Първоначалните данни сочат, че рибата е умряла заради изпускането във водата на т. нар. мленки от пластмаса. Това са неразтворими вещества от пластмасата, които отиват във водата заради неправилна работа на пречиствателните съоръжения, обясни директорът на екоинспекцията в Пазарджик. 

За случая са уведомени районната прокуратура и дирекцията на МВР в Пазарджик. Води се досъдебно производство.

След Огняново, сигнали за мъртва риба във водите на Марица бяха получени и от Стамболийски. 

Незабавно последва реакция на институциите в Пловдив. На проверка при моста в Стамболийски отидоха областният управител Дани Каназирева, директорите на Басейнова дирекция и на Областната дирекция за безопасност на храните в Пловдив, както и представители на пловдивската полиция. 

Източник - БНР

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Пепе

Пепе

25.01.2020 | 17:00

Е, и....

Отговори
1 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?