Следвайте ни

Плашат със съд мъж, всявал паника с италиански боклук

viber icon

Съдебна отговорност вероятно ще бъде потърсена от мъжа, разпространил сигнал за камион с боклук, който провокира проверка на екоексперти от Пазарджик в събота, научи "Марица". Авторът твърдял, че отпадъците, предназначени за фирма в асеновградското село Тополово, били внос от Италия. Така всявал ненужна паника.

 

Мъжът, който е от Паталеница, публикувал видео във Фейсбук, откъдето на него попада столичен журналист. Той подава сигнал на телефона на директора на РИОСВ и предизвиква спешна проверка. Така се разбира, че камионът е натоварен с отпадъци от пластмаса от производството на предприятие в Ихтиман. Трябвало да ги закара за рециклиране в Тополово. Когато стига в Пазарджик обаче, шофьорът изоставя товарната машина. По-късно превозвачът изпраща друг водач, за да изпълни курса до асеновградското село.

След събиране на първоначални данни от РИОСВ - Пазарджик съобщиха, че предстои доизясняване на случая, вече със съдействието на колегите им от екоинспекциите в регионите, откъдето е тръгнал товарът - София, и в Пловдив, докъдето пък е трябвало да бъде закаран, а впоследствие - претопен до суровина за производство на пластмасови изделия.

Единствената нередност, на която се натъкват местните екоексперти тогава, е, че товарът не е придружен от задължителните разрешителни за превоз на отпадъци. Но и фирмата изпращач, и тази, която трябвало да го оползотвори, са с редовна документация. Направени са и последващи проверки, включително в Тополово, които показват, че процедурата по заявка и получаване на материала като цяло е изрядна.

Всички засегнати от разпространеното видео са решили да подведат под съдебна отговорност автора на клипчето, провокирало смут в социалната мрежа. От свързаните със случая дружества уверяват, че твърденията за италианския произход на боклука не са истина, което е отразено и в съответната документация, която им се изисква по закон.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?