Следвайте ни

Планинар тръгна след избягал кон и изчезна безследно

След седмица издирване мистерията още не е разплетена

viber icon

Повече от седмица продължава издирването на 76-годишен мъж, който изчезна на 15 юли в местността Куртлуджа край баташкото село Нова махала. До редакционното приключване на броя вчера човекът все още не бе немерен, нито пък търсещите го бяха попаднали на някаква следа. 

 

Десетки хора от тъмно до тъмно обхождат десетки километри пресечени терени в планината, засега без резултат. Все повече се стопява надеждата човекът да бъде открит жив и здрав, но въпреки това се прави всичко възможно това да се случи и издирвателните дейности няма да бъдат преустановявани, коментира говорителят на Областната дирекция на МВР Мирослав Стоянов.

Той припомня, че още в първия ден са били мобилизирани полицаи, пожарникари, членове на сдружение "Планинско спасяване - Пазарджик", десетки доброволци.  Издирването започва около обяд, когато синът на мъжа съобщава, че той не се е прибрал вкъщи и явно нещо му се е случило. Участниците в акцията обикалят трудните планински терени, докато не пада нощта. Рано сутринта на следващия ден започват наново и пак продължават до тъмно. И на по-следващия, както и на всеки следващ досега. Претърсени са огромни райони от Нова махала чак до град Пещера и пещерата Снежанка. Прегледани са всички пътища, горски пътеки, дерета, долчинки.

 От втория ден към издирващите се присъединили туристи, рибари, ловци, гъбари, билкари. Много хора се опитват да помогнат, но напразно. Нещо повече - досега никой не е попаднал и на следа, която да подскаже къде би могъл да е 76-годишният мъж.

В тъмната част на денонощието издирването се прекратява, защото в толкова пресечена местност тъмнината намалява до минимум шанса за успех, пояснява Стоянов. А и има много по-висок риск някой от участниците в акцията да пострада, да бъде нападнат от диво животно. 

Озадачаващото в случая е, че човекът, който от седмица е в неизвестност, е запален и опитен планинар, като цяло пъргав и здрав. От  Пещера е, занимавал се е с отглеждане на коне. Обикалял е стотици пъти планината от родния си град чак до Фотиново и Нова махала. Познавал района до най-малката пътечка и полянка. Затова и близките му първоначално били изненадани от внезапното му изчезване и веднага потърсили помощ. Именно избягал кон го накарал да излезе на 15 юли преди обяд, за да го прибере. След което никой повече на го е виждал. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?