32

Петиция иска опазването на светилището на Асклепий и Баткунския манастир

Повод за подписката е намерение на фирма да разкрие кариера за подземни богатства

Петиция за опазването на светилището на Асклепий край Паталеница и Баткунския манастир тръгна в интернет. Тя е създадена от гражданското сдружение „Къркария“. Поводът е инвестиционно намерение от фирма, която иска да разкрие кариера близо до двата културни обекта и да извършва добив на подземни богатства. Изискано е становищеот Регионалния исторически музей в Пазарджик, а експертите се обявяват категорично против тази дейност.

Ето какво гласи информацията към петицията:

В деловодството на Регионален исторически музей в гр. Пазарджик е постъпило писмо от фирма Терра вижън ООД ,която изисква становище от музея за наличието на археологически обекти, намиращи се в землището на село Паталеница, община Пазарджик, местност "Хайдушко кладенче". Исканото становище е по повод подадено заявление от 24.12.2021г г. към Министерство на енергетиката от същата фирма за проучване на подземни богатства във връзка с чл. 39, ал.1, т.3. от ЗПБ, откриващо производство по предоставяне на разрешение за търсене и проучване на неметални полезни изкопаеми – индустриални минерали, подземни богатства по чл.2., ал.1, т.2. от ЗПБ в площ „Ели дере“, разположена в землището на с. Паталеница, общ. Пазарджик, обл. Пазарджик.

Накратко започнала е процедура за предоставяне на концесия за добив на подземни богатсва. Искат да отворят кариера.

Нашите доводи това да не се позволи, е защото:

        Концесионната площ „Ели дере“ включва в  себе си  светилище на бог Асклепий.  Вероятно този терен е принадлежал на светилището, каквато е била практиката в древността. И както се знае, че много малка част от светилището на Асклепий е проучена.

·        В научната литература е обоснована хипотезата, че вероятно най -големия тракийски град Баткунион, наричан във византийските хроники „Богат и Блестящ“, е точно определената за концесия площ „Ели дере“;   ·       

Определената за концесия площ „Ели дере“ е в пределите на римска крепост „Ташево кале“, което е със статут археологически обект от местно значение,както и след това върху древната крепост Баткунион, която  се е считала втора по значение след Цепина през средновековието   ·       

Концесионната площ „Ели дере“ е част от земите  на манастира  Св. Св. Петър и Павел, построен през 13 век. Манастирът е археологически обект от национално значение и е действащ и до днес;  

В отговор на писмо до Министерство на културата  от 2022 година, Министърът на културата се обявява за спирането на всякакъв вид действия и процедури за добив на инертни материали в землището на с. Ветрен дол и с. Паталеница.       

 Всъщност това е третата подред фирма която иска да отваря кариера в землищата на село Ветрен дол и село Паталеница. И в двете има още непроучвани  археологически обекти. Също така  на тези територии на които искат концесии, все още зоолози извършват мониториг относно фауната. Открити са не малко защитени животни.

Нека да не позволим такова  варварство да се случи върху културно-историческото и археологическо наследство на България, разбира се и върху природата ни!  Това видео е относно другата кариера, която искаха да отворят на местността "Голака" /с.Ветрен дол/ която е в непосредстена близост до светилището на Асклепий/ местността Хайдушко кладенче/с. Паталеница - където по-горе спомената фирма иска там да отвори кариера.

Време е ветрендолци и паталенчени да обединим сили. За да опазим историята си, природата си.....самите себе си!!!

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?