Пети „Фестивал на смокинята” се състоя във Ветрен дол

В септемврийското село Ветрен дол се проведе петият поред „Фестивал на Смокинята”.

Сред гостите на мероприятието бяха кметът на Септември Марин Рачев, народният представител Даниела Малешкова, зам.-кметът на общината инж. Явор Митев, представители на управленския екип на администрацията, кметове на кметства, общински съветници.

Идеята за тази вече утвърдена традиция e на кмета на селото Димитър Христосков, който реализира мероприятието с изключителното съдействие на председателят на местното читалище "Култура-1910" Йордан Кондупишев. 
"Факт е, че в нашето село се отглежда рядко срещания екологично чист и много полезен за здравето плод - смокиня", коментира пред нашият екип кметът Митко Христосков.

Той допълни, че ежегодно произведената продукция от смокини във Ветрен дол е от порядъка на над 100 тона, които местните хора реализират на пазара на дребно, а също така и посредством изкупвателни пунктове в селото. 
Ветрен дол е едно от малкото населени места в България, където вирее смокинята. 
Географското положение и климата благоприятстват това. 
Едновременно с „Фестивала на смокинята” се проведе и конкурс за най-добра смокинова ракия и най-добър сладкиш от смокини. Специална комисия дегустира произведенията, а призьорите в двете надпревари бяха наградени от кметът на Ветрен дол с парични награди. 
Поздрав към всички присъстващи от името на организаторите поднесе председателя на НЧ "Култура-1910" Йордан Кондупишев. 
Кметът на селото Димитър Христосков също приветства жителите и гостите на Ветрен дол.

Кметът на общината Марин Рачев на свой ред поздрави Христосков за добрата идея и пожела този празник да се утвърди като една прекрасна традиция.

Приветствие към домакините направи и народният представител от Септемврийско Даниела Малешкова. 
За доброто настроение на присъстващите пък се погрижиха над десетки самодейци от състави в населени места от Септемврийско и областта.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?